Обратно към категорията

Над сто находки са били открити при археологически проучвания в крепостта Туида край Сливен

Добавено на: 17.12.2019 16:48
   

Над сто находки са били открити при археологически проучвания в крепостта Туида край Сливен през Археологически сезон - 2019 година. Това съобщи пред журналисти днес Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков"-Сливен.
В рамките на двайсет дни екипът от археолози на музея е правил разкопки в северната част на крепостта. Проучени са били девет средновековни ями, част от запазено жилище от 9-10 век и средновековен водопровод.
Сред ценните находки се открояват кръстче с релефно изображение на Исус Христос с датировка от 10 век, плоча - печат от пръстен с изображение на паун, който се смята за християнски символ и др. Намерени са предмети от кости, което доказва тезата, че костообработването е било сред развитите занаяти в Туида.
Екипът от археолози на музея е участвал в спасителни археологически проучвания по трасето на газовия конектор Стара Загора - Комотини в землището на хасковското село Зорница. Там са били открити множество находки, сред които тежести за стан и рибарска мрежа, калъп за керамични лампи, железни върхове на стрели, различни монети. Като особено ценно откритие археолозите посочват парадно бронзово умбо - изпъкналост, често при щита. Находките, открити там, ще се влеят във фондовете на местния музей.
БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!