Обратно към категорията

Националната награда „Слави Шкаров“ за млад режисьор - за постановка на сливенския театър

Добавено на: 14.10.2019 14:45
   

Наградата на Националния конкурс „Слави Шкаров“ за млад театрален режисьор спечели Веселин Петров, за спектакъла „Хляб в джоба“ от Матей Вишниек на Сливенския драматичен театър. Конкурсът се организира от Русенския драматичен театър „Сава Огнянов“, Младежкия театър „Николай Бинев“ и Сдружение „Артеа“ , с подкрепата на Министерството на културата и община Русе.

Спектакълът „Хляб в джоба“ беше създаден в началото на тази година в Сливенския драматичен театър, на сцената на камерната зала „Слави Шкаров“. Камерната зала на театъра бе именувана на забележителния български режисьор преди 25 години, в памет на Слави Шкаров и незабравимите спектакли, които той създаде на сливенска сцена, като гост-режисьор от Русенския театър. След „Мата Хари“, „Ревизор“ и „Праг“, за постановката си „Молиер или Съзаклятието на лицемерите“ от М. Булгаков Слави Шкаров бе удостоен посмъртно с наградата за режисура на Съюза на артистите в България. С  днешното отличие за Сливенския спектакъл, наградата в негова памет попадна на мястото, където духът на магнетичния режисьор се радва на особена почит и признание.  

Във второто издание на Националния конкурс за млад режисьор „Слави Шкаров“, измежду 30 спектакъла, за участие бяха селекционирани четири. Журито с председател театроведът Богдана Костуркова отличи между тях два – „Хляб в джоба“ на Веселин Петров в Сливенския театър – като носител на голямата награда за млад режисьор и „Три сватби и едно възкресение“ по Карло Голдони – с диплом-отличие за работата на младия режисьор Ивайло Ненов от Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе. Младият режисьор Веселин Петров получава договор за постановка на сцената на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе.

Председателят на журито Богдана Костуркова честити наградата на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“, на чиято сцена Веселин Петров постави „Хляб в джоба“. Тя открои като новаторски избора на сложната пиеса на абсурдиста Вишниек, последовател на Бекет и Йонеско и начина, по който тя е пресъздадена сценично. „Видяхме едно интелигентно представление, с много добре разказана история – с уважение към автора, силно режисьорско присъствие, силен екип и впечатляващ финал, което спечели всички ни. – каза тя. – Това е история, разказана с театрални средства и собствен почерк на младия режисьор, в който личи отличното му умение да работи с актьорите.“  Директорът на Русенския драматичен театър  Орлин Дяков също поздрави Сливенския театър и младия режисьор Веселин Петров с наградата.  „Хляб в джоба“ той оценява като едно модерно, интересно и комуникативно представление, което е впечатлило и него, и комисията, и присъстващите на конкурса театрали.

Веселин Петров е асистент по актьорско майсторство на проф. Атанас Атанасов от НАТФИЗ, който специализира режисура при проф. Пламен Марков. Артистите Кирил Недков, Боян Петров и Йордан Върбанов са тазгодишни абсолвенти от класа на проф. Атанас Атанасов.

На Сливенския театър и младия режисьор Веселин Петров – честита награда!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!