Обратно към категорията

Националният музей на текстилната индустрия в Сливен открива изложба "Светлина и технологии"

Добавено на: 06.05.2021 14:28
   

Националният музей на текстилната индустрия в Сливен представя изложбата "Светлина и технологии", посветена на международния ден на музеите. Откриването е на 18 май, от 17:00 ч., в сградата на пл."Стоил войвода" 3, сградата на бившия затвор в града. Това съобщиха от музея.
Информационни табла, демонстрационни уреди, оригинални експонати и документи представят природата на светлината, естествените и изкуствените източници на светлина, развитието на технологиите за осветление, историята на общественото електроснабдяване в България и ролята на Сливен за производството на осветителни тела у нас.
Експозицията е във връзка с Международния ден на светлината и светлинно ориентираните технологии - 16 май, датата, на която през 1960 година заработва първият лазер; 230 години от рождението на Майкъл Фарадей - британски физик и химик, който полага основите на електротехниката; 190 години от рождението на Джеймс Максуел - шотландски физик и математик, чиито уравнения показват, че електричеството, магнетизма и светлината са прояви на електромагнитното поле, посочват от музея.
Изложбата се организира съвместно с Астроклуб "Проксима" Сливен. С ценни експонати и документи се включват Националният политехнически музей в София, Държавният архив в Сливен, АД "Светлина" и "Неон 10" в Сливен.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!