Обратно към категорията

Недоволство срещу велоалея в Сливен: Търсят алтернативи

Добавено на: 10.10.2020 08:49
   

Алтернативни варианти на проекта за велоалеята по бул. „Панайот Хитов“ обсъдиха на среща  кметът Стефан Радев, проектантът инж. Марин Васев и представители на недоволните срещу нейното изграждане. В днешното обсъждане участваха и представители на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България, които също имаха възможност да дават конкретни мнения и препоръки по изпълнението, както и представители на клубове по колоездене в града.

Сред обсъдените варианти бяха дали да се изгражда велоалея по булеварда, определяне на обходен маршрут и др.

По време на обсъждането на проекта инж. Васев посочи, че последният вариант, по който следва да бъде изградена двупосочната велоалея в този участък, е най-доброто техническо решение, тъй като то отговаря на действащата в момента нормативна уредба. По този начин ще се работи и в посока с приоритет с предимство да се ползват пешеходците, велосипедистите, общественият транспорт и автомобилите.

На срещата представители на протестиращите отново поставиха въпроса за изграждане на велоалеята на тротоара, за да не се отнема участък от пътното платно.

„Ще преразгледаме проекта, отново ще го анализираме и ще проучим  възможни ли са опции за промяна. За съжаление предложенията, които даваха някои граждани, категорично бяха отхвърляни от друга група граждани. Стремежът ни е бил винаги да влизаме в положение на отделните страни и да защитаваме техните интереси, ако са в съзвучие с обществения интерес, дори и това да ни коства допълнителни усилия и средства понякога“, бе категоричен кметът Радев. Той подчерта, че още в началото на обсъждането на проекта през 2014 г. се търсят оптимални варианти като баланс на интересите на различните групи от хора - на живущите там, на велосипедистите, на автомобилистите и на бизнеса.

„Ако преценим, че мястото за автомобили не е достатъчно, можем една от предвидените по проект ленти за паркиране да я премахнем и да стане част от пространството за движение, в същото време там да разрешим временен престой, така че хората да могат да спират, за да зареждат обекти, да пазаруват“, посочи още кметът. Той подчерта, че проектът в този вариант не променя пропускателната способност на булеварда, предвидена е и опция за регулиране на организацията на движение в този периметър при необходимост.

„Винаги сме отворени за диалог и срещи с граждани, да чуем и тяхната гледна точка. Опитваме се да вземем най-адекватното и балансирано решение в момента, с което да засегнем най-малко интереси, същевременно то да дава най-много предимства при реализирането на този проект“, заяви в заключение Стефан Радев.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!