Обратно към категорията

Нивото на язовир "Жребчево" се е повишило с над 23 милиона куб. м. след голямото количество валежи

Добавено на: 15.12.2020 14:10
   

С над 23 милиона куб.м се е повишило нивото на язовир "Жребчево" след интензивните валежи през последната седмица. Това съобщи за БТА Пламен Иванов, управител на "Напоителни системи" - клон Средна Тунджа.

Сега нивото е 110 милиона кубични метра, като пълният капацитет на язовира е 400 милиона куб.м. Причина за това е големият водосбор, който има язовирът, както и на водата по реките Твърдишка, Родова и Ветренска, които през последните месеци са били пресъхнали.

Общо 83 милиона куб.м бе стигнал язовирът след края на поливния сезон, посочи Иванов. През август и септември са изпускани и водни количества по поречието и на река Тунджа, за да се подпомогне ВиК секторът в областите Сливен и Ямбол.

Въпреки притесненията на земеделските производители, специалисти припомнят, че в 50-годишната история си язовир "Жребчево" е стигал до много по-ниски нива, отколкото тазгодишното, като най-сушавата година е била 1994 г., когато нивото е било 21 млн.куб.м.

През поливния сезон тази година за напояване са били изразходени 80 млн.куб.м за над 63 хиляди поливодекара, което е двойно повече спрямо предходния напоителен сезон, каза още Пламен Иванов. По думите му, през последните 15 години няма по-успешен сезон, като с много по-малко количества вода са били полети повече поливни площи. Това, според него, се дължи на извършени ремонти, провежданата от дружеството политика за задържане на цената. От "Напоителни системи" са кандидатствали и по проект за рехабилитация на канали с цел по-малки загуби по системата.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!