Обратно към категорията

Нови 13 случая на хепатит в сливенско за седмица

Добавено на: 03.12.2019 09:15
   

Нови 13 случая на вирусен хепатит са регистрирани през миналата седмица в област Сливен, става ясно от справката на Националния център по обществено здраве и анализи.

„През целия месец ноември имаше регистрирани случаи на вирусен хепатит в различни населени места в общините Сливен, Твърдица и Котел“, коментира за 999 директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Сливен д-р Даниела Калева. Единствено в община Нова Загора за момента заболяването не се е разпростряло.

За епидемичен взрив в Котелско вече не може да се говори, макар, че болестта се овладява трудно, заради продължителния инкубационен период. Случаите обаче намаляват, каза още д-р Калева.

В Ямбол заболелите от вирусен хепатит през миналата седмица са двама.

Най-добрият начин да предпазим себе си и децата си от хепатит е като сме изключително внимателни по отношение на личната хигиена, съветват лекарите. Бъдете внимателни по отношение на децата – често те несъзнателно взимат чужди биберони, шишета, вилици и лъжици, което ги прави особено уязвими. Избягвайте съмнителни заведения и храни с неясен произход и измивайте добре плодовете и зеленчуците. 

Ранната диагностика е от ключово значение и намалява риска за околните. Ако сте били в контакт с болен или някой от семейството се е разболял, е задължително да се направят необходимите изследвания.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!