Обратно към категорията

НЯМА СЛУЧАИ НА АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

   

НЯМА СЛУЧАИ НА АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ В ОБЛАСТ СЛИВЕН

Към момента на територията на Сливенска област няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете, стана ясно на провелото се заседание на епизоотичната комисия в Сливен.
В нея участваха представители, свързани с превенцията и справяне с недопускане на заразата.
Извършените от ОДБХ проверки в големите свинекомплекси в областта показват, че се спазват стриктно изискванията за биосигурност. По три сигнала са проверени животновъдни обекти, в които са констатирани отклонения от нормативната уредба. Собствениците им трябва да изпълнят направените предписания и да отстранят нередностите в срок до 19 юли. Проверките, включително и в малките стопанства от типа „заден двор“, ще продължат със съдействието на ОД „Земеделие“.
 
Областното пътно управление ще осигури капаци за всички съдове за смет, разположени край пътищата от републиканската мрежа, и ще извърши дезинфекция около тях срещу разпространението на заразата чрез хранителни отпадъци. Същите мерки трябва да бъдат предприети от общинските администрации в района на гарите.  С цел превенция се препоръчва на собствениците на заведения за обществено хранене и на домакинствата да извършват дезинфекция на съдовете си за смет с хлорни препарати и белина.
 
Продължават инструктажите на ловните дружинки, както и на работещите в системата на горите, за необходимите действия при отстрел на диви прасета или наличие на умрели диви или домашни животни. Гъбарите и събирачите на билки също ще бъдат инструктирани. От ОД на МВР  е създадена необходимата организация за контрол на превозите на животни и месо, които трябва да бъдат извършвани задължително с необходимите придружаващи документи. Настоятелно се препоръчва в домашните стопанства да не се използват хранителни остатъци, а фуражи за изхранването на животните. Фуражите трябва да се съхраняват в затворени помещения.
 
Африканската чума по свинете /АЧС/ не се предава на хората и на другите видове животни. Тя е силно заразна и опасна за свинете, предава се по контактен път, от замърсено оборудване, помещения, инструменти, дрехи, от сандвичи или други храни, приготвени със заразено месо, което не е термично обработено. При констатиране на АЧС, всички животни в радиус от 3 км от огнището задължително се умъртвяват. Срещу болестта все още няма открита ваксина или лекарство и евтаназията е единственият метод срещу разпространението й.
 
Областният управител разпореди да бъдат свикани заседания на общинските епизоотични комисии. По препоръка на Чавдар Божурски в тях ще участват кметовете на малките населени места. Целта е те да информират населението за болестта и за задължителните мерки, които трябва да се предприемат във всяко домашно стопанство. При съмнение за болно животно, гражданите трябва да подават незабавно сигнал до ветеринарния лекар на населеното място и ОДБХ. „Разчитаме на коректна и своевременна информация, за да може институциите да реагират адекватно в обстановката“, подчерта областният управител Божурски.  Във връзка с неблагоприятната обстановка по отношение на заболяването, областната епизоотична  комисия ще заседава всеки вторник, от 10,30 часа.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!