Обратно към категорията

Област Сливен е в повишена епизоотична готовност във връзка с инфлуенца по птиците

Добавено на: 08.12.2021 08:53
   

Въвежда се повишена епизоотична готовност в Сливенска област по отношение на болестта "инфлуенца по птиците", със заповед на областния управител Минчо Афузов, съобщиха от областната администрация.
Случаи на т.нар. птичи грип засега няма в Сливенска област. На територията на страната обаче са регистрирани пет огнища, отбелязват от администрацията. На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия днес са одобрени мерки, указани от Българската агенция по безопасност на храните, срещу разпространението на заболяването.
В Сливенска област има шест големи птицеферми - в общините Нова Загора и Сливен. В тях се отглеждат близо 900 000 птици. Дейността им е при стриктно спазване на всички мерки за биосигурност и разписаните ветеринарномедицински изисквания. Фермите са обект на регулярен контрол.
По тази причина решенията за превенция, приети от Областната епизоотична комисия, са насочени към собствениците, които отглеждат домашни птици в дворовете си или в малки стопанства, се посочва в съобщението. За целта кметовете на населените места и лицензираните ветеринарни лекари трябва да направят разяснителна кампания сред населението за опасността от разпространение на инфлуенцата


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!