Обратно към категорията

Община Сливен планира финансова подкрепа за местните футболни отбори

Добавено на: 27.03.2024 14:40
   

Община Сливен е предложила на Общинския съвет отпускане на средства за местните футболни отбори. За аматьорските клубове, които играят на областно ниво, финансирането ще е хиляда лева, а за ФК „Сливен“, който участва във „В“ група – до 150 хиляди лева годишно. Пред журналисти кметът Стефан Радев обясни, че общественият интерес за подпомагане на клуба е голям, като дори има създаден инициативен комитет, в който участват изявени футболисти. И даде за пример Община Нова Загора, която подпомага местния футболен клуб „Загорец“ с 200 хиляди лева.

„Има множество призиви, които съм получавал от фенове в Сливен отново да има футбол на по-високо ниво. Затова е предложението Общината да подпомага с до 150 хиляди лева футболни клубове, които играят във „В“ група или по-високо в „Б“ група. За да се развива тази идея обаче, трябва да има и частно финансиране, което да е основното. Искаме да дадем принос в това като Община и да спомогнем да има раздвижване по тази тема“, обясни кметът.

По думите му детско-юношеският отбор се изправя срещу големи мъже в групата. „И въпреки това от началото на годината учудващо добре върви този отбор и може би ще успее и с наша помощ да се закрепи“, сподели още Радев.

„Тук се абстрахираме изцяло от това дали има симпатия или антипатия към конкретни хора, които се занимават с тази дейност. Политиката ни в тази посока би била такава, че ако има два отбора във „В“ група, ние ще разделяме тези средства между тях. Ако отборът отпадне от „В“ група, финансирането спира“, каза още градоначалникът.

Той коментира също, че е водил разговори и с хора от баскетболната общност. По думите му Общината е готова да подпомогне финансово с до 100 хиляди лева и отбор по баскетбол, ако участва в държавното първенство.  

„По отношение на колективните спортове, не искам да е така, но очевидно без помощта и намесата на Общината, не се получава да се състезават на национално ниво или по-високо ниво“, коментира Стефан Радев.

На последваща пресконференция на ръководството на Общинския съвет стана ясно, че това предложение е посрещнато одобрително сред голяма част от съветниците.

„Като сливналия и бивш кмет мога да кажа, че няма град в България, където футболът да се развива без участието на общинската администрация и кмета. Този въпрос трябва веднъж завинаги да го решим, без да се политизира, разбира се. Но ако едните са срещу другите непрекъснато, скоро в „Б“ група няма да стигнем“, каза от своя страна зам.-председателят на Общинския съвет-Сливен Кольо Милев.

Предложението предстои да бъде обсъдено на заседанието на местния парламент на 28 март.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!