Обратно към категорията

Община Сливен подаде в срок Концепцията за интегрирани инвестиции 

Добавено на: 02.10.2023 12:31
   

Община Сливен подаде в срок своята концепция „Интегрирани инвестиции в новото поколение – за образовани, активни и работещи в региона млади хора“. Това съобщи заместник-кметът Стоян Марков. Концепцията е основният стратегически документ, на база на който може да се кандидатства с инфраструктурни проекти по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Крайният срок за кандидатстване приключи на 27 септември. За цялата страна в ИСУН са подадени 165 концепции за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/.

Концепцията на община Сливен е изготвена с участието на различни заинтересовани страни и в сътрудничество с граничещи общини, които се явяват естествен партньор за постигане на заложените цели. За проектните идеи е предвидено финансиране от няколко програми, съфинансирани от европейските фондове за споделено управление. Средствата са насочени както към инвестиции в инфраструктура, така и към услуги в сферата на образованието, връзката му с пазара на труда и активирането на младите хора. Услугите ще бъдат изпълнявани от включените партньори за този тип дейност - професионални гимназии и НПО.

Концепцията включва две големи проектни идеи за изграждане на довеждаща и вътрешна инфраструктура в два индустриални парка в общините Сливен и Тунджа, подобряване достъпа до индустриална зона - Ямбол, инвестиции в част от образователната инфраструктура в Сливен и Ямбол в изграждане на обекти за спорт и отдих, както и проекти по мерки: "Приобщаващо образование и образователна интеграция", "Връзка на образованието с пазара на труда" на ПО и "Насърчаване на младежката заетост" на ПРЧР. В тази връзка, за постигане на амбициозната цел на концепцията, са предвидени интегрирани мерки от сектори: икономика, образование, туризъм, култура, околна среда и транспорт.

Като по-големи обекти за инвестиции в град Сливен се открояват Индустриален парк Сливен, Колодрума, модернизиране сградите на ППМГ „Добри Чинтулов“ и ПГПЗЕ „Захари Стоянов“, нов физкултурен салон в ОУ „Димитър Петров“, изграждане на нова градска среда с места за спорт и отдих, зони с образователна цел в терени на бивши военни поделения и други.

С решение на Общински съвет Сливен община Сливен е подкрепила и участва като партньор с допълнителни проекти и обекти (заложени в ПИРО на община Сливен 2021-2027) в концепциите на общините Бургас, Ямбол, Нова Загора, Национална спортна академия(НСА), ЮРИЦ „Здраве“ и ПГЕЕ „Мария Кюри“, гр. Сливен.

Партньори на Община Сливен са: общините Ямбол, Тунджа и Стралджа, ПГТО „Добри Желязков“ – Сливен, ПГХТ "Акад. Неделчо Неделчев" – Сливен, РИМ „Д-р Симеон Табаков“, Художествена галерия "Димитър Добрович"  – Сливен, Народно читалище "Съгласие - 1862" – Ямбол, Фондация „Регионален център за икономическо развитие” - Сливен и "Индустриален парк Сливен" ЕООД.

Община Сливен, като най-голямата по територия община в България, е първата и единствената община в страната, която успя да обедини съседните и общини Ямбол, Нова Загора, Тунджа, Котел, Стралджа и Твърдица в партньорства, с които да участва в подготовката и създаде концепции за интегрирани териториални инвестиции(КИТИ) и стратегии за местни инициативни групи(МИГ), чрез които да даде достъп на гражданите, обществените организации и бизнеса във всичките и малки и големи населени места до финансовите средства на новите български програми финансирани от фондовете на ЕС.

Общината е партньор в шест КИТИ и пет МИГ на територията на Югоизточен регион в страната.

След подаването на Концепцията предстои оценка за административно съответствие и допустимост на постъпилите проектни концепции, както и провеждане на публични обсъждания за измерване на обществената подкрепа за всяка отделна концепция за ИТИ.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!