Обратно към категорията

Община Сливен спечели делото за изграждането на фотоволтаичен парк

Добавено на: 19.03.2022 09:56
   

Административният съд в Сливен отхвърли като неоснователна заповедта на областния управител от 7 януари т.г. за спиране решението на Общинския съвет за учредяване право на строеж върху имоти общинска собственост за изграждане на фотоволтаична централа за нуждите на общината. Спорът между страните бе за законовия вариант за изграждането на парка – чрез търг или по Закона за енергетиката, който изключва конкурс или търг. Решението на Общинския съвет според Закона за общинската собственост бе, чрез търг, а целта – с парите от него да бъде изграден общински фотоволтаичен парк. 

Според съдебното решение , учредяването на  правото на строеж чрез търг или конкурс, в най-пълна степен охранява финансовите интереси на общината и се постига прозрачност при разпореждането с общински имоти. Председателят на Общинския съвет Димитър Митев, коментира решението на съда.  

"Радвам се, че не се забавя кой знае колко изпълнението на решението на Общинския съвет, а именно за провеждане на търг за учредяване право на строеж за фотоволтаичен парк т.е. ще имаме възможност в близко време, след една или две години да направим така, че да не сме зависими (Община Сливен б.а.) от повишаване цените на електроенергията и да си направим собствена фотоволтаична станция с парите, които ще бъдат  евентуално получени и реализирани от това учредяване право на строеж."  

Решението на Административния съд подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!