Обратно към категорията

Община Сливен участва в Международното изложение „Културен туризъм“ 2023 във Велико Търново

Добавено на: 21.04.2023 13:04
   

И тази година Община Сливен е част от Международното изложение "Културен туризъм", което се провежда в старопрестолната столица Велико Търново от 20 до 23 април 2023 г. Нашият вековен и красив град е със собствен щанд, представен от заместник-кмета по икономическо развитие Стоян Марков и екипа на Крепост Туида.

Още през първия ден, щандът на Община Сливен беше посетен от Заместник-министъра на туризма проф. Мариела Модева, кмета на Велико Търново Даниел Панов и група от официални гости, чуждестранни посланици и представители на чуждестранни делегации. 

Гостите на нашия щанд бяха посрещнати с известните вкусни сливенски милинки и великолепните вина на сливенски винопроизводители и се запознаха с дестинацията „Пътят на виното в Сливенския край“.

„С това наше участие желаем да затвърдим позициите на Сливен като привлекателна туристическа дестинация, с богата история, културни и природни забележителности. Мотото ни е „Сливен – изживей историята, почувствай природата”. Представяме се освен с културното и историческо наследство, също с природните забележителности в Природен парк „Сините камъни“, вкуса на Сливен и нашите милинки, „Пътят на виното в Сливенския край“ с великолепните ни вина, местата ни за приятна нощувка и добра храна, както и много други продукти, които носят марката Сливен“, каза Стоян Марков.

Той подчерта, че на изложението има възможност за участие в различни тематични конференции, да се осъществят контакти с туроператори, да се обменят добри практики с колегите от другите общини-участнички от цяла България.

„Имаме възможност да обсъдим проблемите и качеството на туристическото предлагане, възможностите за взаимодействие между бизнеса, общините и държавата, да представим Сливен и да сверим часовника си, като видим как и къде стои града ни в момента на туристическата карта на България. Във Велико Търново има щандове на много активни туристически общини от цяла България, като се тръгне от Златоград до Русе и от Кюстендил до Созопол. На този туристически форум се събират севера и юга на България“, допълни още Стоян Марков.

Общината продължава да популяризира кампанията „Стани приятел на Сливен“. „Привлякохме за приятел на Сливен посланика на Република Корея Ли Хо-шик, който остана впечатлен от видяното на нашия щанд и както той сам каза опиянен от великолепното сливенско вино“, каза още Марков.

Както най-нова дестинация в културния туризъм – Крепостта „Туида“, днес екипът представя туристическия продукт „Сливен – изживей историята, почувствай природата”. Пътеводителят „Пътя на виното в Сливенския край“ е номиниран в категорията „Най-интересни туристически издания“ на десетото издание на Националния конкурс READ&TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ“). Селектирането и представянето на номинациите от Националния конкурс, ще бъде направено от журито в рамките на програмата на Международното изложение „Културен туризъм 2023” във Велико Търново от 20 до 23 април т.г. Наградите в отделните категории ще бъдат връчени на заключителната официална вечер на най-престижния форум за културен туризъм в България.

В 18-то издание на форума участват над 50 изложители от цяла България – 28 общини от страната, туроператори, турагенти, сдружения, производителите. Те представят туристическия продукт на своите региони – историческото богатство, фестивалите и културните събития, фолклорните и народни празници, кулинарията, винарството и др. Гостуват също Румъния, Южна Корея, Северна Македония, Йордания, Индия и Палестина. Организатори на изложението са Община Велико Търново, Общинската туристическа агенция и Министерството на туризма.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!