Обратно към категорията

Около 500 участници са регистрирани в Планинския маратон „Хайдушки пътеки“-2022 край Сливен

Добавено на: 19.10.2022 12:53
   

Около 500 участници са регистрирани в Планинския маратон „Хайдушки пътеки“-2022 край Сливен, който ще се състои на 22 октомври, събота. Това съобщи Силвия Никова, експерт по спортни дейности към Община Сливен.  Маратонът е част от програмата за празника на града - Димитровден и се организира от Фондацията „Стария бряст“.

Бегачите от различни възрасти и краища на България и света ще стартират в 8:00 часа в три дистанции - маратон по класическата дистанция от 42,195 км, полумаратон на 21 км и четвърт маратон 13 км.

Подготовката на дългото 42,195 километра трасе е към своя край. От няколко дни доброволци и любители на планинското бягане поставят временна маркировка, която ще бъде премахната до 10 дни след маратона. Трасето се почиства от отпадъци и от паднали дървета и храсти.

Това е единственият маратон в света, чието трасе изцяло се състои от използвани от хайдутите древни пътеки, съществуващи и до днес, вече като туристически маршрути. Той се провежда върху скалния масив „Сините камъни“, включвайки също местността Карандила и вр. Българка, най-високият връх в Източна Стара планина. Трасето на маратона е проектирано така, че да минава близо до 14-те антични и средновековни крепости. Трасето е сертифицирано от ITRA и е клас М50, който дава право за участие на UTМB сериите от Обиколката на Монблан.

Стартът на Маратон „Хайдушки пътеки“ тръгва и свършва от центъра на Сливен от Стария бряст, преминавайки през цялата главна улица на града преди да влезе в планината. С класическата си маратонска дистанция, той има елементи на типичен градски маратон по асфалтово трасе, но същевременно 90 процента от трасето са горски пътеки.

За най-малките ще се проведе „Детски маратон“ по главната улица на  Сливен. Той ще стартира няколко часа по-късно.

За победителите са предвидени парични награди, а за всички, завършили дистанциите, ще има медал-сувенир.

Първото издание на маратона бе през 2016 година, като тогава бяха регистрирани 147 участници.  Сред тях фигурираха най-изявените имена в българското екстремно бягане - Шабан Мустафа, Кирил Николов–Дизела, Антония Григорова и др.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!