Обратно към категорията

Писателят Милен Русков е носител на наградата „Добри Чинтулов“ на Община Сливен за 2023 г.

Добавено на: 29.08.2023 11:07
   

Обществената комисия за избор на носител на наградата „Добри Чинтулов“ определи писателя Милен Русков за носител за 2023 г. Предложението за удостояването му с наградата беше направено от ръководствата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и Държавен куклен театър – Сливен.

 Милен Русков е писател и преводач от английски език, едно от най-изтъкнатите имена в българската литература през първите десетилетия на XXI в.

Милен Русков е роден на 23 юни 1966 г. в гр. Бургас. Завършва българска филология в Софийски университет през 1995 г. Под научното ръководство на изтъкнатия езиковед ст. н. с. Йордан Пенчев пише дисертация по езикознание към Института за български език при БАН. Започва да се занимава с преводи от английски език като е превел над 20 книги.

Отрано е привлечен от прозата. Първата му публикация е сп. „Страница“ през пролетта на 2001 г. – глава от първия му роман „Джобна енциклопедия на мистериите“ (2004 г.). Този роман изведнъж безапелационно налага Милен Русков като едно от най-значимите имена на съвременната българска литература. Големият успех го спохожда с третия му роман „Възвишение“ (2011 г.).

За сливенците романът е особено ценен и интересен и с описанията на Сливен и околностите, на Котел, Медвен и други селища от нашия край, с препратките към „Рибния буквар“ на Петър Берон“, който според автора го е вдъхновил да напише тази книга, към „Горски пътник“ на Георги Стойков Раковски, със забавните истории, свързани с дейността на видни сливенски възрожденци като Сава Доброплодни и др.

Интересът на Милен Русков към българската история продължава и в четвъртия му роман „Чамкория“ ( 2017 г.). „Външният“ исторически обхват е стабилизирането на държавата през втората половина на 1920-те години след острата поляризация през първата, с интересни препратки към лица и събития от Сливенския край.

За творчеството си той е отличен с редица награди - „Златен век“ на Министерство на културата, Националната награда за литература „Христо Г. Данов“, Наградата за литература на Европейския съюз, Националната литературна награда „Елиас Канети“, Националната литературна награда „Иван Вазов“.

Наградата „Добри Чинтулов“ ще му бъде връчена на тържествена церемония в рамките на програмата за отбелязване на Празника на гр. Сливен – 26 октомври, Димитровден.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!