Обратно към категорията

Показват изложба в Музея на текстилната индустрия

Добавено на: 14.05.2021 12:35
   

С решение на ЮНЕСКО от 2017 г. 16 май – денят в който е извършен първият успешен опит с лазер, е обявен за Международен ден на светлината и светлинно базираните технологии. Във връзка с тази дата в Музея на текстилната индустрия се организира изложба „Светлина и технологии”, която се реализира по идея и с активното участие на Астрономически клуб „Проксима” – Сливен. С оригинални експонати и документи участват Национален политехнически музей – София, Държавен архив – Сливен, „Светлина” АД – Сливен, „Неон 10” ЕООД – Сливен.

Изложбата представя науката за светлината, природните и изкуствените източници на светлина, историческото развитие на светлинните технологии и ролята на индустрията за осветяване на българските градове. Важен акцент е значението на Сливен за производството на осветителни тела в България.

Показани са автентични уникални керамични лампи от І – ІV век, бензинови, карбидни и електрически осветителни тела, оригинални лампа и свещник от Царския двор, всички видове лампи, произведени в Сливен до 2003 г. и съвременно LED осветление, контролирано чрез смартфон. Изключително интересни са оригиналните патенти и акция на БЕЛФА- Българска електрическа лампова фабрика – Сливен от 1934 година.

Откриването на изложбата е на 18 май – Международен ден на музеите, от 17,00 часа в Музея на текстилната индустрия. Тя ще бъде достъпна за посещения до края на м. октомври 2021 г.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!