Обратно към категорията

Приключи ремонтът на бившето училище „Хаджи Димитър“ в Сливен

Добавено на: 06.12.2019 16:01
   

Приключиха ремонтните дейности в бившето училище „Хаджи Димитър“ в квартал „Клуцохор“. В него вече ще се помещават два социални центъра – Дневен център за деца и младежи с тежки множествени увреждания и Център за обществена подкрепа. И двете социални услуги са по Проект „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в община Сливен“ по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

“Когато започнахме проекта, това беше едно неработещо училище. Сградата представляваше рушаща се постройка, с изоставен двор. Една от целите, които преследвахме с този проект, освен разширяването на социалните дейности, беше да съживим една от емблематичните сгради за квартал „Клуцохор“ – много свързана с живота на хората тук“ , каза на заключителната за проекта пресконференция кметът Стефан Радев.

Той допълни, че и двете услуги са много чакани и търсени от потребителите в Община Сливен, особено дневния център за деца с увреждания.

„След първия изграден такъв, успешно работещ и който се намира в източната част на града, вече ще има още един, който ще дава подкрепа на родителите и ще създава добра среда за тези деца. Убеден съм, че това е пътят, по който трябва да вървим – да надграждаме социалните услуги, да увеличаваме обхвата им, да адресираме все повече реални проблеми на общността тук с такива мерки, които дават повече перспектива на потребителите“, посочи още кметът.

Стефан Радев поясни, че Община Сливен има план да изгради и спортни съоръжения в двора. Той, заедно с целия екип, отговорен за реализирането на дейностите, посетиха днес новоизградения център. На събитието присъстваха много гости и от други общини в България.

„Господин Радев, искам да ви поздравя с изпълнението на този проект. Прекрасно е, че Община Сливен е обърната с лице към хората и към тези, които имат нужда от подкрепа. С тази чудесна работа, която сте свършили, смятам че ще издигнете на още по-високо ниво услугите, които предоставяте. Социалната отговорност е тук, тя е налице и се вижда. Желая ви успех и в бъдеще в това отношение“, заяви Георги Симеонов – директор на Дирекция „Европейски програми и международно сътрудничество“-Стара Загора.

Общата стойност на проекта е 849 305.03 лева. Изпълнението му започна през февруари 2018 година и трябваше да приключи до февруари 2020-а. В рамките на безвъзмездната помощ беше изцяло ремонтирано бившето начално училище „Хаджи Димитър“. И двата центъра са напълно оборудвани с необходимите мебели, техника и специализирано оборудване за работа с деца с увреждания.

Центърът за обществена подкрепа се състои от два кабинета за индивидуална и семейна работа, кабинет за групова работа с деца и родители, кабинет за специалист, за екипи и за ръководител, санитарни възли и складове. Капацитетът му е от 100 потребители месечно.

Дневният център за деца с тежки множествени увреждания с над 90% степен на увреждане се състои от 2 зали за групова работа със санитарни възли и място за почивка, 2 столови с разливни помещения, кухня, зала за лечебна физкултура, психосензорна зала, медицински кабинет, кабинети за логопед и психолог, за индивидуална работа, за екипи и ръководител, складови помещения. Той може да обслужва 30 деца за дневна грижа и 60 за консултативна.

За подбора на персонала и заплатите на социалните работници и специалисти в двата центъра Община Сливен е кандидатствала по проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“, за което се очаква одобрение.    

06.12.2019 г.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!