Обратно към категорията

Приключват дейностите по проект CHLOERIS, програма Еразъм+ в СУ „Константин Константинов“

Добавено на: 26.05.2023 12:18
   

Приключват дейностите по проект CHLOERIS, програма Еразъм+ в СУ „Константин Константинов“

Програмата Еразъм+ е водеща инициатива на Европейската комисия, която цели да насърчи образователната мобилност, сътрудничеството и междукултурния обмен в Европа.

През 2020 година СУ „ Константин Константинов“ за втори път спечели финансиране за участие в стратегически проект за съвместна работа с девет партньорски училища от Франция и Гърция и едно от България по програма Еразъм+. Наименованието на проекта е CHLOERIS (на английски език "Paths to Europe, Encounters and Inclusion thanks to sport"). През август 2023 година дейностите по проекта приключват.  

 Какви са целите на този проект?

- Да бъде осъществен принос за изграждането на път към Европа  за всеки гражданин.

 Какво се случи през този период?

Тридесет и двама ученици и четирима учители  от Колеж дю Вал Д`Ор от град Изини сюр Мер, Франция посетиха СУ „Константин Константинов“ през октомври 2022 година, двадесет и трима шестокласници и трима учители от Сливен посетиха своите приятели във Франция през май 2023 година, трима учители се включиха в дейностите за обмяна на опит, които се проведоха във Франция през март 2023 година. Една от трите международни срещи за отчитане на резултатите беше организирана през март 2021 година в СУ „Константин Константинов“.

Въпреки COVID пандемията, дейностите по проекта не прекъснаха. Проведени бяха множество онлайн срещи, децата се включиха в конкурс за създаване на лого на проекта, изработиха постери и презентации за любимите си спортове, размениха писма на хартиен носител със своите приятели от Франция, представиха чрез видеа училището си.

Какви са резултатите?

Чрез осъществените спортни и културни дейности децата научиха повече за живота и училищната среда на своите съученици във Франция, създадоха нови приятелства и затвърдиха усещането си за принадлежност към семейството на страните от ЕС. Учениците посетиха редица забележителности, което обогати техните знания в областта на историята, културата  и природата на Франция. Учителите споделиха добри практики при работата с деца в неравностойно положение в България, които бяха много добре приети и провокираха интереса на партньорите от Франция и Гърция. От френските  и гръцките колеги получиха ценен опит как може работата с деца с обучителни затруднения да стане още по-ефективна.

Проект CHLOERIS  се превърна в мост, свързващ  България, Франция и Гърция. Съвместните дейности и опитът, който беше споделен, вдъхновиха участниците да продължават да работят и да правят промени за едно по-добро общоевропейско бъдеще.

С готовност и ентусиазъм учителите от СУ „Константин Константинов“ очакват да направят следващите стъпки и да се възползват от възможностите, които Еразъм+ предоставя, за да може в бъдеще да  се реализират още мобилности с ученици.

В края на този месец и началото на идния ще се проведе последната работна среща на координаторите по проекта.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!