Обратно към категорията

Проверка е констатирала, че язовирите в Сливенско са в добро общо състояние

Добавено на: 02.12.2021 13:30
   

Проверка е констатирала, че язовирите в Сливенска област са в добро общо състояние, съобщиха от областната администрация. Резултатите са обобщени от междуведомствена комисия, чиято цел е била да се установи готовността за безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях.
Техническото и експлоатационно състояние на големите язовири "Жребчево" и "Асеновец" е много добро. "Асеновец" е основният източник на питейна вода на град Сливен, а "Жребчево" осигурява напояването на земеделските земи в областта.
Пет язовира - два в сливенското село Злати войвода и по един в новозагорските села Асеновец, Крива круша и Радецки, са предадени от общините на Държавното предприятие за стопанисване и управление на язовири. Възложен им е ремонт.
На територията на Сливенска област има 114 язовира държавна, общинска или частна собственост. Най-много - 81, са в община Нова Загора. В община Сливен са 17, а в общините Котел и Твърдица - съответно 6 и 10.
За всеки един от язовирите е изготвен протокол, койо ще бъде връчен на собствениците. За част от обектите са направени предписания. Контролът по изпълнението им ще бъде извършен от Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!