Обратно към категорията

С рекорден брой посетители започна шестото издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим

Добавено на: 30.07.2022 16:20
Снимки: архив
   

Рекорден брой посетители отчитат организаторите на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим. В парк „Изворите“ край Котел за шести път празникът събира многообразието oт бит, култура и фолклор на различните етноси в региона, както и пъстротата, уникалността и сръчността на котленските килимарки, втъкана в килимите.

„За първи път при откриването имахме толкова много хора от всичките шест издания на фестивала, каза пред репортер на БТА кметът на община Котел Коста Каранашев. Обмисляме разширяване на периметъра на фестивала от догодина.“

Посетителите могат да проследят пътя на килима от чепкането на вълна, преденето и багрене до тъкането му. В демонстрациите участват и деца – ученици на дългогодишната килимарка Величка Съботинова, според която тъкането се е превърнало само в хоби. "Тъкането е трудоемък занаят и бързо се отказват", сподели тя. Според нея по-голям интерес и упоритост да се научат имали украинки и туркини. Според килимарката на украинките им идело много отръки тъкането, така че била готова да предаде занаята на жени, които ще го правят от сърце.

За първа година, наред с импровизираните българско, турско, каракачанско и ромско село, своя бит и култура показват и от Република Корея. На щанд в създаденото на място корейско село от посолството представят информационни материали за страната, изложени са традиционни костюми, предлагат се и корейски ястия.

За първи път бе показана фестивалната кукла "Котленчето". Тя е създадена на базата на старогръцкия мит за изкусната тъкачка Арахне, която Атина превърнала в паяк, защото се възгордяла с майсторството си и се сравнила с богинята. За първообраз на куклата е служил котленският кмет Каранашев.

За децата са предвидени игри в „Омагьосаното село на Баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“, както и в „Работилницата на елфите“.

Във фестивалната програма днес са включени още VII Национална среща на лютиерите в България „Родолюбие“.  От 19:00 часа Националното дружество „Традиция“ ще представи възстановка „Ограбването на турската хазна от четата на Алтънлъ Стоян войвода“, от 19:30 часа  ще има кукерско шествие с участие на кукери от Стралджа.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!