Обратно към категорията

В Сливен обсъдиха проекта за саниране на многофамилните сгради  

Добавено на: 03.11.2022 12:30
   

Проектът на условията за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап 1" беше представен пред председатели на сдружения на собственици, домоуправители и граждани.  Експертите от Община Сливен уточниха, че процедурата за кандидатстване все още не е отворена и срещата е част от предварителните условия и документи. Престои окончателно утвърждаване от държавата, като е възможно да настъпят промени в първоначално обявената информация.

За първия етап не се изисква съфинансиране от крайния получател на средствата – интензитетът на помощта е 100%. Одобрените сгради ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ. За разлика от предишната програма, сега сдруженията на собствениците трябва да извършват и заплатят техническото обследване и обследването на енергийна ефективност. Средствата им ще се възстановят, ако на по-късен етап проектът им бъде одобрен.

По проекта няма да се финансират:

•          Подмяна на отоплителни тела в самостоятелните обекти;

•          Подмяна на асансьори с нови или втора употреба;

•          Обзавеждане и оборудване в самостоятелните обекти;

•          Изпълнение на дейности по вертикална планировка около сградата;

•          Ремонт и подмяна на ВиК инсталации.

 При желание от страна на жилищните сгради да кандидатстват, те трябва най-напред да създадат и регистрират Сдружение на собствениците, съгласно Закона за управление на етажната собственост. След това е  изготвянето на обследване за енергийна ефективност и техническо обследване (включително сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация и технически паспорт). Последната стъпка е кандидатстване на сдружението на собствениците към Община Сливен.

Във втория етап от крайните получатели ще се изисква съфинансиране от 20% от размера на допустимите разходи по проекта.

Важно условие е, че сдружения на собственици, подали заявления за интерес и финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, няма да ползват  предимство при кандидатстване по настоящата процедура и следва да подадат всички документи.

Кметът Стефан Радев, който присъства на срещата заяви, че сроковете са кратки и хората са притеснени, че сдруженията трябва да извършат обследванията със собствени средства, като няма гаранция за тяхното възстановяване. Въпреки това той призова като общност да положим усилия в името на града си.

Кои са допустимите кандидати, сгради и дейности, размерът на средствата, телефони за контакти и друга информация, можете да прочетете в прикачения файл и в посочения линк към сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството:

 

https://www.mrrb.bg/bg/proekt-na-nasoki-za-kandidatstvane-za-predostavyane-na-sredstva-chrez-podbor-na-predlojeniya-za-izpulnenie-na-investiciya-po-procedura-podkrepa-za-ustojchivo-energijno-obnovyavane-na-jilistniya-sgraden-fond-etap-i/


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!