Обратно към категорията

Сливен става част от най-голямата структура за организирано бягане в България - 5kmrun

Добавено на: 27.01.2021 15:33
Снимки: 5kmrun
   

Най-голямата структура за организирано бягане в България 5kmrun стартира и в Сливен, научи 999 от създателя на инициативата Георги Станоилов. Началото ще бъде дадено на 30 януари, точно в 10:00 пред лекоатлетическата зала „Васил Левски“ в града.

Маратоните в Сливен ще се организират от Костадин Новаков и сестра му Ваня Новакова, две изключително напреднали и добре подготвени лица в сферата на бягането.

Малко повече относно самата идея за 5kmrun, провеждането й и нейното бъдеще, разбрахме от Георги Станоилов.

„Тази инциатива стартира през 2013 година с мисъл за това как да създадем най-лесните условия за обикновените хора, които обичат да спортуват. Нужно беше да направим тези 5 километра, които по принцип не са от най-лесните за един стартиращ в бягането човек, да са лесно постижими и за организатори и за участници. Смятам, че успяхме да достигнем тази цел. През годините, от както всичко започна, достигнахме до една бройка от около 600-700 души от над 5 града, които всяка седмица, на едно и също място и час, пробягват дистанция от 5 киломоетра. През лятото има дни, когато тази бройка достига и до над 1000 души.“

Главният организатор на маратоните разказа още, че при тях състезателният характер е оставен на заден план. Никой от участващите няма да бъде оставен да завърши последен, понеже има наличие на доброволци, които бягат зад последния от редицата на маратона. За организаторите е важно хората да спортуват.

София (Южен и Западен парк), Варна, Бургас, Пловдив, Хасково, Разград, Търговище и Сливен са градовете, в които до този момент се провежда организираното бягане. Очаква се Шумен и Велико Търново също да се включат в най-скоро време.

„Постоянно имаме запитвания от множество градове в страната, в които да започнем масовото бягане, но ние в повечето случаи отказваме, понеже са необходими голям брой организатори, а когато имаме малък брой желаещи да се включат, това е трудно постижимо. За тази цел сме създали две приложения. Едното е 5kmrunSatelit, което дава възможност на хората сами да се организират по групи, да отбелязват маршрути и да ги изпълняват всяка седмица. Те се записват при нас, без ние лично да присъстваме на мястото. За тях също ще има класация, която да ги стимулира за по-добро представяне. Това ни дава възможност да се разрастваме. Другото приложение се казва 5kmrunSelfie, което пък от своя страна дава възможност на хората собственоръчно и сами да пробягват описани от тях 5 километрови маршрути. Те качват своите резултати на тази платформа, а приложението само изчислява най-добрите резултати на съответния човек. Тези резултати те включват в седмична класация, започваща от понеделник и завършваща в неделя, според която да видиш на какво ниво си сред останалите състезатели.“

Георги сподели, че през всички изминали години е имало хора, които са успели да създадат семейства именно чрез маратоните.

„Нашето общество е наистина голямо, над 22 хиляди души вече са регистрирани в нашите платформи. От тях има сформирани вече няколко двойки, в резултат на които се е случила една сватба и на бял свят са се появили 7 бебета. Може да отбележим, че при нас са идвали също доста известни личности, като ще се похвалим, че лично президентът Румен Радев е участвал на един от нашите маратони. Извършвали са се и множество благотворителни бягания. Това ни мотивира да продължаваме напред, като знаем, че вършим добро дело.“

Според организаторите е важно хората да си създадат навик за бягане сами. Това е и тяхната цел, към която се стремят.

Екип 999


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!