Обратно към категорията

Смъртта на Патриарха отлага избора на Сливенски митрополит

Добавено на: 14.03.2024 06:59
   

Смъртта на патриарха ще отложи избора на нов Сливенски митрополит, обясниха богослови. Това означава, че в избора на нов патриарх ще участва един митрополит по-малко.

Пред БНТ доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийския университет обясни, че изборът на глава на Българската православна църква изпреварва всички други избори. Това означава, че вотът за архиерей в Сливенската епархия ще се отложи до определяне на наследник на патриарх Неофит, който трябва да бъде проведен до средата на юли.

На заседанието си на 12 март Синодът реши процедурата за избор на Сливенски владика, на мястото на починалия митрополит Йоаникий, да започне отначало. Така беше потвърдено решение от края на февруари, когато първият етап от избора - чрез гласуване в епархията, беше обявен за недействителен след доклад от организатора на избора - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е наместник на овдовелия престол, и постъпили жалби.

Решението беше взето в условията на протест и контрапротест пред Синодалната палата в София. По време на заседанието митрополитите единодушно решиха да се върнат към спазването на устава си и да не прилагат проблемната нова наредба, според която единствено те, без участието на миряните, трябваше да определят сливенския митрополит.

Източник: dnevnik.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!