Обратно към категорията

Свлачището в Качулка е в добро състояние, няма данни за активност  

Добавено на: 14.02.2022 15:04
   

Заместник-кметът Камен Костов посети укрепеното свлачище в селище Качулка. Заради падналото количество дъждове през зимния период и предстоящото снеготопене, се предвиждат огледи и в останалите свлачищни райони.

Укрепителните дейности по свлачището в Качулка приключиха в края на септември 2020 г. Те се осъществиха с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Изпълнението бе по съвременни методи и в съответствие с инвестиционния проект. Той включваше проектиране, строително-монтажни работи и геоукрепителни мероприятия. 

Зам.-кметът Костов информира, че е сключен 5-годишен договор за мониторинг, който ще следи за евентуални деформации или активиране на процеси в обсега на свлачището.  През първите две години се предвиждат сезонни замервания, а за останалите – по два пъти годишно. Резултатите от мониторинга ще бъдат отразени в Националния регистър на свлачищата. Към момента експертната оценка сочи, че то е добре укрепено и без отклонения. Община Сливен вече е изпратила списък за превантивно обследване на свлачищата към Геозащита Варна.

21 са регистрираните свлачища на територията на община Сливен. По думите на инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“, 11 от тях, като потенциално активни, са под наблюдение. Част от тях вече са укрепени, а по други работата продължава. В момента Общината работи по укрепване на свлачището в село Сотиря, което е в пъти по-голямо.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!