Обратно към категорията

Съдът смекчи доживотната присъда на убиеца от Сотиря

Добавено на: 17.08.2021 13:37
Снимки: БГНЕС
   

Върховният касационен съд измени наказанието на убиеца от Сотиря от "доживотен затвор без замяна" на "доживотен затвор".

Делото е образувано по жалба от защитника на подсъдимия и с него се изменя решението на Бургаския апелативен съд от 14 септември 2020 г.

С първоинстанционната присъда подсъдимият Мартин Трифонов е признат за виновен за това, че на 15 август 2019 г. в сливенското село Сотиря умишлено е умъртвил по особено мъчителен начин и с особена жестокост 6-годишната Кристин, поради което му е наложено наказание "доживотен затвор без замяна".

Със същата присъда Трифонов е признат за виновен и за това, че е направил опит да изнасили детето, принуждавайки я към това със сила и привеждайки я в безпомощно състояние, поради което му е наложено наказание затвор за срок от 20 години. Подсъдимият е признат за виновен и за това, че извършил действия с цел да удовлетвори полово желание без съвкупление, като е принудил момиченцето към това със сила и я привел в безпомощно състояние и деянието е извършено повторно, поради което му е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 10 години.

На Трифонов е определено едно общо наказание, а именно най-тежкото - "доживотен затвор без замяна". Присъдата е потвърдена с решение на Бургаския апелативен съд.
Върховните съдии обаче приемат, че касационната жалба е основателна досежно оплакването за явна несправедливост на наложеното наказание. Въззивният съд е определил вида на санкцията след попълване на доказателствения материал с достатъчно данни за деянието и дееца, но съвкупната им преценка не дава основание за извод, че наложеното на Трифонов най-строго и изключително наказание е адекватно.

Според съда правилно е констатирана особена тежест на престъпното посегателство, тъй като насилието и бруталността са самоцелни и напълно излишни за сломяване на съпротивата на 6-годишно дете. Страданията на жертвата са били извънредни и продължителни до изпадането й в безсъзнателно състояние. Негативна оценка според ВКС трябва да получи и личността на убиеца - Трифонов е осъждан двукратно в миналото въпреки младата си възраст. Извършил е престъпления, насочени към половата неприкосновеност и собствеността на гражданите, престъпната му деятелност ескалира. Фактът, че е изтърпял ефективно наказание лишаване от свобода, и само година по-късно е осъществил инкриминираните деяния означава, че не е преодолял липсата на задръжки, не е изградил морални ценности, продължава да не зачита установените норми на поведение, считат от ВКС.

Според върховните съдии подсъдимият трябва да бъде постоянно изолиран от обществото чрез налагане на доживотен затвор. Липсват обаче предпоставките за определяне на изключителната санкция "доживотен затвор без замяна", посочва се в съдебното решение. Приложението на извънредната мярка е в зависимост от оценката на перспективите за личността. В конкретния случай не може да бъде направена категорична прогноза за невъзможност за положително развитие след повече от двадесет години.

От ВКС считат, че част от изложените по този повод съображения на въззивния съд са неточни. Фактът, че подсъдимият е действал съзнателно е относим към възможността да носи наказателна отговорност, а не към вида и размера на санкцията. В тежест на Трифонов неправилно са ценени предприетите действия по укриване и заличаване на следите от престъплението, както и констатираните неточности в обясненията му. Подсъдимият няма процесуално задължение да се самоуличава или съдейства за осъждането си, като дава обяснения, предоставя веществени доказателства, или по какъвто и да било начин. Желанието му да избегне наказателно преследване не може да се третира като отегчаващо обстоятелство.
Според ВКС аргумент в подкрепа на искането за налагане на по-лекото наказание е 21-годишната възраст на подсъдимия, която е съвсем близка до минималната по чл. 38, ал. 2 от НК. Процесът на деградация на личността не е продължил достатъчно дълго, поради което съществува вероятност да е обратим. Неприемливите възгледи и антиобществени нагласи са формирани у подсъдимия под влияние на липсата на достатъчно възпитателни грижи в ранната му възраст и отсъствието на социална среда, по-късно. Начинът на живот е провокирал развитието на личностово разстройство. Възможно е трайното отсъствие на криминогенни фактори в далечно бъдеще да предизвика положителна промяна, считат касационните съдии.

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов се срещна с бабата на убитата Кристин - Милка Георгиева, и съпруга й. Срещата се проведе в Министерството на правосъдието по молба на потърпевшата след решението на ВКС.

Бабата на момиченцето изрази притесненията на семейството си, че окончателното съдебно решение създава възможност за предсрочно освобождаване на извършителя.

Стоилов обясни, че доживотният затвор може да бъде заменен с наказание лишаване от свобода за срок от тридесет години, ако осъденият е изтърпял не по-малко от двадесет години. Министърът обърна внимание на важността съдилищата да намират начин да обясняват своите решения по чувствителни за обществото случаи.

Той посъветва семейството да се обърне към Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления към Министерството на правосъдието по силата на Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления. Националният съвет разглежда заявленията на пострадали от престъпления и на техни роднини и отговаря за изплащането на финансовите им компенсации по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления.

Стоилов заяви и че е много важно сдруженията на пострадалите от престъпления да взимат активно участие в обсъждането на законодателни промени. Той подчерта, че от една страна трябва да се търси начин на извършителите да се помогне да се поправят, но от друга трябва да се мисли за жертвите на престъпления и техните близки.

Припомняме, 7-годишната Кристин беше изнасилена и зверски убита на 15 август миналата година. Обвиняемият направи пълни самопризнания, а майката на убитото дете настоя той да получи доживотен затвор.

Тогава адвокат Марин Марковски прогнозира, че заради направените самопризнания съдът ще намали присъдата на Трифонов на 30 години затвор.

Поради тази причина близките на детето започнаха подписка за промяна в закона, според който самопризнания при тежко престъпления намаляват присъдата, а кметът на Сливен Стефан Радев призова депутатите да подкрепят искането за такава промяна.

През септември 2019 г., депутатите подхванаха три проекта за промяна на съкратеното съдебно следствие.

В края на януари тази година Сливенският съд даде на убиеца на детето най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна за убийство по особено жесток начин, опит за изнасилване и блудство. На майката, бабата и дядото на детето осъденият трябва да заплати общо 600 000 лв. за нанесени неимуществени вреди.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!