Обратно към категорията

Тече озеленяването по улица „Никола Фурнаджиев“.  Започнаха и първите кражби на цветя  

Добавено на: 18.03.2024 13:21
   

В навечерието на пролетния сезон в Сливен започна озеленяването по улица „Никола Фурнаджиев“. Мястото е известно още като „улицата с алеята на розите“. Община Сливен си постави амбицията тя да бъде трансформирана в зелен коридор между Градската градина и парк „Юнак“. За съжаление, паралелно с озеленяването там, започнаха и първите кражби на новите цветя и дървесна растителност.

Зам.-кметът по устройство на територията и строителството Камен Костов обясни, че вече са проведени разговори с живущи в района и има съмнения за един от предполагаемите  извършители на деянието. Зам.-кметът апелира жителите на общината при нередности и ако забележат вандалски прояви, да сигнализират на дежурния телефон.

В края на миналата година Община Сливен започна изпълнение на пилотен проект за  възстановяване на улица „Никола Фурнаджиев“ и озеленяване в района. Дейностите предвиждат обогатяване на съществуващото озеленяване чрез засаждане на нови широколистни и иглолистни дървесни видове, вечнозелени и цъфтящи храсти и многогодишни цветя. Предвижда се изграждане на кътове за отдих, където ще бъдат монтирани градински пейки, водни елементи-стени, както и чешми за хора и животни.

Костов информира, че впоследствие проектът за зелен коридор е претърпял корекции по отношение на някои от металните елементи и ширината на пешеходната зона, която е увеличена. 

Проектът се изпълнява по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г. Водещ партньор е Националният доверителен екофонд /НДЕФ/, а от страна на донорите - Асоциацията на местните и регионални власти (KS) в Норвегия, в сътрудничество със Западно-норвежкия изследователски институт.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!