Обратно към категорията

Цигуларят Васко Василев: Сливен е един от най- чистите и подредени градове, в които съм бил

Добавено на: 19.11.2019 07:32
   

Виртуозният цигулар Васко Василев и кметът Стефан Радев се срещнаха часове преди концерта на музиканта в Сливен, по време на репетицията му на сцената на Драматичен театър "Стефан Киров". Нашият град е част от националното му турне. В рамките на 16 дни той изнася 15 концерта в 14 различни града. 

 Световноизвестният български музикант е посещавал Сливен преди 30 години. Той сподели, че е имал възможност днес да разгледа града и е впечатлен от него. 

"Това е един от най-приятните, чисти и подредени градове, в които съм бил", каза той. 

 Стефан Радев покани музиканта при възможност да включи в програмата си участие в Майските дни на културата или в проявите за празника на града Димитровден. 

„За мен е удоволствие да се срещна с класически музикант, който прославя името на страната ни по света. За сливенските граждани ще бъде чест да участвате в празничните ни културни прояви, за да имате възможност отново да се връщате тук и Сливен да стане едно от любимите ви места в България. Хора като вас са пример за младите хора“, каза кметът. Той подари на Васко Василев сборника „Чинтулови песни“, който включва 16 песни на самоукия цигулар, композитор, поет и символ на Сливен – Добри Чинтулов. Съставител и редактор на изданието е академик Методий Григоров.  

 Васко Василев е сред най-успелите цигулари в света, с концерти в над 40 държави. Като малък е определян като „дете-чудо“. На 23 години става най-младият първи концертмайстор на Кралската опера "Ковънт гардън" в Лондон, където работи и до момента, а от 2012 г. е и творчески продуцент на операта. През 2017 г. той стана единственият български класически музикант със самостоятелен концерт пред 12 000 души в най-голямата зала у нас – „Арена Армеец“. Работил е с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Стинг, Ванеса Мей и др. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!