Обратно към категорията

Ученици от 11 училища в Сливен участват в общоградското състезание „Чета и пиша правилно“

Добавено на: 15.05.2023 16:01
   

Отборите от 11 училища в Сливен участват в третото издание на общоградското състезание „Чета и пиша правилно“, което се провежда днес, 15 май. 70 състезатели, излъчени сред най-добрите ученици по български език и литература в учебните заведения, изпълняват различни по вид задачи. „Нашите деца показват, че обичат българския език, че влагат много старание, за да опознаят неговото богатство. Пожелавам на всички участници достойно представяне и успех на журито в неговата работа. От любовта към словото започва любовта към род и Родина“, заяви зам. кметът Пепа Чиликова на откриването.

Преди обяд в зала „Май“ се състоя състезателният кръг за по-големите участници. Учениците от 4-ти и 5-ти клас писаха диктовки, шестокласниците имаха за задача да редактират текст, а седмокласниците – да напишат есе на тема „Приятелството – дар или изпитание“. От 14 часа  в зала „Сливен“ започна състезанието между отборите на най-малките – учениците от 1-ви, 2-ри и 3-ти клас, които трябваше да прочетат, препишат и редактират текст.

Състезанието „Чета и пиша правилно“ започна като инициатива, ориентирана само към децата от началния етап. Но по идея на Общината то разшири обхвата си и дава възможност за изява на повече ученици, каза Веселина Тонева, преподавател по български език и литература в ППМГ „Добри Чинтулов“ и председател на журито. Негови членове още бяха гл. ас. д-р Илияна Кунева от Института по български език към БАН, ст. експерт по начално образование в РУО Йорданка Стоилова, ст. експерт по български език и литература в РУО Мария Вълкова и Николина Велчева, преподавател по български език и литература в ХГ „Д. Дамянов“ и актриса в ДТ „Ст. Киров“.

Резултатите от класирането ще бъдат обявени в по-късните часове на деня. За показаното старание и добро представяне всеки участник ще получи грамота и книга. А класиралите се отбори ще бъдат наградени на 24 май от кмета Стефан Радев, по чиято идея се провежда състезанието. На празника Радев ще връчи отличия и на всички изявени деца и ученици, постигнали високи резултати през учебната година.

Организатор на събитието е Община Сливен, в партньорство с Постоянната общинска комисия по образование, наука, култура и вероизповедания, РУО и Института по български език към БАН.  


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!