Обратно към категорията

Украинската общност в Сливен иска мир и се надява на диалог

Добавено на: 25.02.2022 10:47
   

Украинската общност в Сливен иска мир и се надява на преговори. Това каза за БТА Иван Иванов, председател на Обществения съвет за сътрудничество на българите в Бесарабия и Таврия. Представители на съвета, заедно с една от живеещите в Сливен украинки, вчера са запалили свещ в сливенския храм "Свети цар Борис Михаил" и са се помолили за мир.

Около сто души от Украйна живеят в Сливен, като сред тях има предимно етнически украинци, както и такива с български произход, посочи Иванов. Работят основно в софтуерна фирма за промишлено програмиране, дошли са със семействата си. Те са пристигнали в Сливен през 2014 година, след събитията на украинския „Майдан“.

Някои от близките и познатите на тези хора искат да дойдат в Сливен, но градът ни е много далеч - на около 1300 - 1500 км, каза Иванов. Има наши бесарабски българи, които са преминали през Молдова, стигнали са до Румъния, но на граничния пункт не ги пускат от румънска страна. Той уточни, че информацията му е от вчера, когато е имало огромна опашка от хора, тръгнали с личните си автомобили.  Големи опашки имало и на ферибот между Украйна и Румъния, но капацитетът му бил малък, като на час извършвал един курс.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!