Обратно към категорията

Включват още 2 болници в Сливен в борбата с COVID 19

Добавено на: 26.04.2020 09:00
   

Двете частни болници в Сливен също да приемат при необходимост заразени от коронавирусната инфекция е препоръчал Националният оперативен щаб, съобщи тази сутрин председателят му генерал Венцислав Мутафчийски. 39 са вече потвърдените случаи на COVID 19 в града край Карандила, като за последното денонощие са открити 4 нови.

Все още не може да се говори за огнище в Сливен, каза още генерал Мутафчийски.

За денонощието новоустановените случаи са 56. От тях в болници са 14. Активните области с установени случаи са 11.

В Ямбол Националният оперативен щаб съобщава за един нов случай. В София новооткритите болни са 22, в Плевен и Благоевград – по 3, в Русе – 2, в Пазарджик, Велико Търново и Стара Загора - по един случай. В Стара Загора случаят е свързан с гурковското село Паничерево, което, знаете, беше поставено под карантина, заради бума на заразените в него.

Във Видин – има 5 нови случая, от които момиче на 3 години. Там вече има пробем и с медицинския персонал, но сред новозаразените вяма медици. В Кюстендил са потвърдени 13 случая, там има ново огнище в района на Дупница, където са открити 12 новозаразени, в това число две момичата на 5 и 7 години, които не са хоспитализирани. Те са свързани с първия заразен, не са имали никакви симптоми и поради това не са търсили болнична помощ. Открити са, благодарение дейността на Регионалната здравна инспекция.

Общият брой на заразените в България вече е 1290. Активните са 1030.

При медицинския персонал има три нови случая. 138 стават общо. От Пирогов - един лекар, медецинска сестра и санитар от различни клиники, нямат общо с хирургия.

Излекуваните са 205. От тях 8 са нови. Пирогов - 4, от тях две са медицински лица, санитари, Сливен - 2, Русе - 1, Ямбол - 1.

През денонощието е почина мъж на 81 години във ВМА, който е бил с хронична сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодбробна болест и артериална хипертония като придружаващи заболявания.

„В момента България се катери към следващия си пик. Достигнахме стойности, които до сега не бяха достигани. Възникват огнища, които са определени, със сравнително голям брой хора“, каза още генерал Мутафчийски.

„В света няма еднозначно мнение кое е по-добрият вариант за училищата – има две стратегии: едната е за пускане на по-малките ученици и детските градини, като целта е родителите да се върнат на работа. Всяка такава мярка може да доведе до много заразени, обаче. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, защото им предстоят по-важни изпити, но и при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по време на епидемия – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти. И за двете категории се препоръчва снижаване на броя на децата и двусменен режим. Всичко това ще доведе до повече заразени, затова всички държави в света насочват повече ресурси към болниците и медиците – по цял свят започват да превръщат спортни зали в полеви болници – въпросът е можем ли да поемем този риск“, попита генерал Мутафчийски.

Относно отваряне на малките къщи за гости, началникът на Щаба съобщи, че това не би се отразило съществено на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка в страната.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!