Обратно към категорията

Властите безсилни да спрат незаконен бизнес със стари автомобили в Чинтулово

Добавено на: 23.03.2022 08:08
   

В частни имоти в сливенското село Чинтулово системно се извършва незаконен бизнес с излезли от употреба моторни превозни средства и отпадъци от черни и цветни метали. Стари автомобили, излезли от употреба, пристигат до тях с автовози, от различни краища на страната, алармира директорът на РИОСВ – Стара Загора Ивилина Станева.

От октомври 2020 до февруари 2022 г. в Чинтулово са извършени над 30 проверки от РИОСВ-Стара Загора, при които са съставени 23 акта за установяване на административни нарушения, с влезли в сила 14 наказателни постановления. Глобите варират между 1500 – 2500 лева. Наложена е и една глоба от 5000 лева. Санкционираните са физически лица. РИОСВ издава разрешения за този вид дейност само на юридически лица, каквито в конкретния случай липсват.

Пътна полиция също осъществява засилен контрол по Закона за движение по пътищата. Многократно са съставяни АУАН, свързани с транспортирането, и са налагани глоби от 1000-2000 лева.

Въпреки активната работа на РИОСВ и МВР срещу нарушенията и независимо от значителния размер на налаганите финансови санкции, нерегламентираната дейност не е секнала. Това се отнася и до незаконното палене на негодни за употреба или търговия автомобилни гуми в района на Чинтулово и индустриалната зона на Сливен, както и с образуването на незаконни сметища от стари седалки и други вещи, останали от разфасованите автомобили, които не могат да бъдат предадени в пунктовете за вторични суровини.

Последиците са изключително вредни и опасни за околната среда и могат да създадат риск за здравето на хората.

А прилаганите санкции, предвидени в законодателството, не постигат желания ефект. Прави впечатление, че повечето глоби, въпреки големия им размер, се заплащат веднага, без възражения, уточни Ивилина Станева пред областния управител на област Сливен Веселин Вълчев. Участие в срещата взеха и началника на РУ на МВР – Сливен гл. инспектор Иван Иванов, представители на пътна и криминална полиция, НАП, експерти от областната администрация и отдел „Екология“ в община Сливен.

По време на разговора бяха изразени мнения, че има нужда от промени в нормативната уредба, които да гарантират ясен регламент на този вид дейност и ефективен контрол.

Сега деянията, свързани с нерегламентираните дейности с излезли от употреба моторни превозни средства и отпадъци от черни и цветни метали, не са инкриминирани, както е било преди десетина години. С тези мотиви на срещата се взе единодушно решение да бъдат изготвени и изпратени предложенията за законодателни промени до МОСВ и ресорната парламентарна комисия по околната среда и водите. Голямата цел е да спре замърсяването на природата, на почвите и въздуха.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!