Обратно към категорията

Военна прокуратура внесе обвинителния акт за разбилия се СУ-25 на "Безмер"

Добавено на: 18.10.2023 15:30
   

Обвиняват пилота на щурмовия самолет Су-25, който се разби на летище "Безмер" на 28 септември 2022 г. Обвинителният акт е внесен от Военно-окръжната прокуратура на Сливен в местния военен съд, съобщиха от държавното обвинение.

Пилотът на самолета - старши офицер Пейо Дончев, е обвинен, че при изпълнение на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори самолет (воден), е нарушил конкретни правила по техниката на пилотиране и е допуснал управлявания от него самолет да навлезе в образувана от самолета на водача вихрова въздушна спътна следа. Това нарушение, според експертите, е довело до промяна на полетната ситуация, която за много кратко време (части от секундата) е прераснала от сложна в аварийна, тъй като самолетът започнал неконтролирано снижение с наклон наляво.

Обвиняемият офицер катапултирал от машината в последния възможен безопасен момент от полета. Това е спасило живота му. Щурмовият самолет продължил полета си надолу с малък наклон наляво и се разбил при срещата със земната повърхност, като едновременно с това се запалил.

При аварийното приземяване пилотът е получил различни по степен контузии и наранявания, описани като една лека и една средна телесни повреди.

Пълното разрушаване на бойния самолет, допуснато по непредпазливост от пилота, е довело до значителни имуществени вреди за Военновъздушните сили. Изготвената по досъдебното производство експертиза сочи, че вредите са за над пет милиона лева.

В хода на разследването са събрани множество доказателства, като са извършени огледи на местопроизшествието, изготвени са редица експертизи с участие на авиоексперти и други специалисти по военна техника, разпитани са повече от 25-ма свидетели, анализирани са видеозаписи, изискани са документи и са иззети веществени доказателства.

Предстои делото да бъде насрочено във Военния съд в Сливен.

Припомняме, на 22 септември, м.г. военен самолет Су-25 претърпя инцидент край авиобаза "Безмер". Пилотът - полковник Пейо Дончев, старши офицер от ВВС, с над 750 часа нальот, катапултира успешно. По време на разследването бе назначена и съдебна авиотехническа експертиза за снемане на данните от "черната кутия" на самолета.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!