Обратно към категорията

Второ белоглаво лешоядче се излюпи в Природен парк "Сините камъни"

Добавено на: 03.05.2023 15:33
Снимки: Природен парк "Сините камъни"
   

Второ белоглаво лешоядче се излюпи в Природен парк "Сините камъни", съобщиха от дирекцията на парка. Заради датата на излюпването му - 1 май, то е получило името Първомай.

От дирекцията припомнят, че през 2021 г., след повече от тридесет години, първото малко на белоглав лешояд се излюпи в парка край Сливен. Черният, белоглавият, и брадатият лешояд са изчезнали от България в началото на 70-години на миналия век. През 2009 година започна и успешно е проведена програма за възстановяване на белоглавия лешояд в част от старите му местообитания. Днес на територията на Природния парк "Сините камъни" гнездят около 2-4 броя двойки белоглави лешояди, заради което видът вече се счита за успешно възстановен.

През 2018 година започна втора фаза на реинтродукцията - възстановяването, на черния лешояд. Към момента в Източна Стара планина и Врачанския Балкан живеят 17 индивида и гнездят по 2-3 двойки. В резултат на редица дейности, които доведоха до подобряване на местообитанията за черния лешояд, през 2021 година черният лешояд беше успешно възстановен като гнездящ в България.
Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!