Обратно към категорията

Забраниха изложенията и тържищата в Сливен

Добавено на: 03.11.2020 09:10
Снимки: Областна
   

Необходимостта от въвеждането на временни противоепидемични мерки и готовността на лечебните заведения да работят в условията на актуалната епидемична обстановка бяха обсъдени на заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе под председателството на областния управител Чавдар Божурски, научи 999 от Областна администрация Сливен.

За да се ограничи риска от разпространение на коронавируса и от нарастване на заболяемостта, Областният кризисен щаб възложи на директора на РЗИ да изготви заповед за временни противоепидемични мерки със срок на действие от 4 до 30 ноември, свързани с работното време на заведенията и местата за хранене, местата за услуги и забавления. Съгласно временните мерки, се преустановява провеждането на културни и развлекателни мероприятия, семинари, изложения, тържища и други мероприятия в присъствена форма. Преустановяват се посещенията на хазартни игрални зали и фитнес-клубове, както на заведения за хранене и развлечения, ресторанти, питейни заведения, кафе-сладкарници и други подобни след 23 часа. Преустановяват се посещенията на непълнолетни лица, след 21 часа, на обществени места на закрито и открито, в това число търговски обекти, питейни и увеселителни заведения. Пребиваването на непълнолетни лица в местата за хранене се допуска до 23 часа само в присъствието на придружител – родител или настойник. Едновременно с въвеждането на временните мерки се засилва контролът за спазването на предписаните задължителни домашни карантини. Щабът препоръчва на работодателите и ръководителите на учреждения да въведат при възможност онлайн-режим на работа за 50 процента от наетия персонал.

Във връзка с усложняващата се обстановка Областният кризисен щаб обсъди разкриването на втора реанимация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, само за пациенти с COVID-19 в тежко състояние, като възложи на останалите болници да командироват анестезиолози за сформирането на допълнителни реанимационни екипи. В МБАЛ „Хаджи Димитър“ са разкрити 16 COVID-легла, на които вече се приемат пациенти.

Щабът обсъди възможностите и възложи на специализираните болници по хирургия и по акушерство и гинекология в Сливен да осигурят общо 11 легла за болни с коронавирусни инфекции, за да не се допусне пренатовареност в отделенията на областната и военната болница. Шест допълнителни легла ще бъдат разкрити и в държавната болница за рехабилитация в Котел.

С решение на щаба в Регионалната координационна централа /РКЦ/ към ЦСМП денонощно ще бъде предоставяна информация за свободните легла в болничните заведения. Целта е спешните екипи да разполагат с необходимата информация, за да се насочват пациентите към съответните лечебни заведения и да се предотврати забавянето при хоспитализирането им.

На заседанието бяха обсъдени постъпили от пациенти сигнали, че при наличие на симптоми не могат да се свържат с личните си лекари, за да ги информират за състоянието си и да получат насоки. Взето бе решение при всеки подобен сигнал здравните власти – РЗИ и РЗОК, да извършват проверки.

С решение на Областния кризисен щаб в диагностично-консултативните центрове ще бъдат разкрити кабинети за преглед на лица с грипоподобни симптоми, за да се разграничи потокът от инфектирани от потока на останалите пациенти. Организацията на кабинетите бе възложена на ръководителите на ДКЦ-тата и на съсловната организация на общопрактикуващите лекари.

Участниците в заседанието се обединиха около мнението, че засиленият контрол за спазването на противоепидемичните мерки трябва да продължи. Проверките ще се извършват ежедневно, самостоятелно или съвместно, от служители на РЗИ, ОД на МВР, ОДБХ и Дирекция „Инспекция по труда“ на обществените места на закрито, търговските обекти, заведенията, местата за хранене, пазарите, в обществения транспорт, производствените предприятия, фирмените офиси и др.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!