Обратно към категорията

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов обсъди със земеделци от Сливенско възможностите за подкрепа на бранша

Добавено на: 27.03.2022 09:00
   

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов обсъди на среща със земеделци от Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица възможностите за подкрепа и финансиране на земеделските производители, предложенията и идеите за развитието на бранша.

Всички направени предложения ще бъдат разгледани сериозно, каза Христанов пред журналисти, като подчерта че няма да има намаление на ДДС. Обсъжда се намаляване на акциза в рамките на Европейския съюз, ще бъдат разгледани предложенията по отношение на еднодневните договори и работата със службите на Министерството на земеделието, които, по думите му, представляват административно бреме.

Ще бъде разгледано предложение и за защитена цена на млякото по примера на други европейски държави, като ще се проверят примерите как те са изпълнени, какъв би бил ефектът и ще се оцени въздействието върху производителите и потребителите, каза той.

Най-належащите проблеми са свързани с разпределението на площите на пасищата, посочи Христанов. Там ще се наложат законодателни промени, за да може процесът да бъде изчистен и те да се заявяват както на регионален принцип, така и на хора, които имат действителни животни и имат реалната потребност.

Заместник-министърът отбеляза, че има застъпване на кризи – ковид кризата, вносната инфлация и последиците от войната, която засяга цяла Европа. Това е наложило преразгледане на всички прилагани до момента мерки, за да се помогне на стопаните, които имат финансови дефицити – торове, гориво, енергоносителите. Увеличена е била ковид помощта от 72 на 111 милиона. С финансовото министерство се обсъждат и други мерки.

Настояваме да се премахне акцизът на горивото, да се разреши въпросът с регистрацията на фотоволтаиците. Това каза след срещата Петър Байчев, земеделец и животновъд от Сливенско. Той посочи още, че цената на водата е много висока. Николай Колев от село Злати войвода, който се занимава с овощарство, заяви, че са поставили въпроси, свързани с горивата, торовете, изкупните цени, реализацията на продукцията.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!