Обратно към категорията

Започнаха ремонтните дейности на покритието на Карановската могила

Добавено на: 07.10.2021 12:44
   

Започнали са ремонтни дейности на покритието на Източната могила край новозагорското село Караново. Това съобщи пред БТА кметът на селото Николина Стефанова. От понеделник там се извършват подготвителни работи за поставяне на новата конструкция. От кметството са осигурили трима общи работници, които да помагат. Времето засега позволява строителни дейности.
Стефанова изрази надежда, че обектът ще бъде отворен скоро за посетители, заради големия интерес. По думите й, там често идват туристи от цялата страна и от чужбина, които са разочаровани, че не могат да видят атракцията.
От няколко години обектът е затворен за посещения, понеже временното покритие се руши и е опасно. През март т.г. археолози алармираха за иманярски изкопи в района. През юли на посещение бе служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който заяви, че са необходими археологически проучвания, могилата трябва да бъде укрепена, да бъде изградена нова защитна конструкция и постепенно да се превърне в музей.
Д-р Веселин Игнатов, археолог в музея в Сливен, който е ръководил екипа, открил обекта през 2008 г., а сега - наблюдаващ археолог, заяви пред БТА, че положението там е трагично. Той следи да не се допусне нарушаване на археологическите структури при изкопните дейности. Според него са необходими укрепване и консервация на експонираните артефакти - антична колесница и гроб. Новото покритие ще ги защити от климатичните влияния.
Проектът за реконструкция на покритието е на Министерството на културата, за близо 200 хиляди лева, изпълнителят е избран чрез конкурс, а срокът - два месеца. След това комисия ще реши съдбата на този паметник и ще бъдат предприети мерки.
Т.нар. Карановска могила бе открита през 2008 г., след иманярски покушения. Намерени бяха антична колесница и гроб с ритуална площадка.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!