Обратно към категорията

Започва последния ден от 23-тия Национален фестивал на детската книга

Добавено на: 11.06.2021 08:20
   

Третият, последен ден на XXIII Национален фестивал на детската книга, ще започне с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2021г. От 9.00ч., в залата за мероприятия в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, представители на национални и регионални медии ще имат възможност лично да се срещнат с носителите на наградите: Иван Раденков – носител на Националната награда в категория „Автор”, както и на наградата на детското жури; Сотир Гелев - в категория „Илюстратор” и Издателство „Мармот” в категория „Издателство” и да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

От 9:30ч., във фоайето на ДТ „Стефан Киров”, ще бъде премиерата на книгата „Български митове и легенди” на Цанко Лалев.

Цанко Лалев е роден през 1962г. в гр. София. Завършил е Българска филология и История на културата в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работи в ИК „ПАН”.

Автор е на две стихосбирки за възрастни и на много книжки със стихове за деца, както и на над 20 книги, посветени на българската история, между които: „Голяма книга на българските митове и легенди” (2005), „Най-великите личности на България” (2009), „Траките” (2010), „Моята първа книга за България” (2015). „444 биографии на най-известните българи” (2019), „Български митове и легенди” (2020). През 2021г. излиза най-новата му детска книга „Какво направи кученцето Слави”.

От 10:30ч., в централното фоайе на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се проведе официална церемония по награждаването на отличените участници в Националния литературен конкурс на тема: „Какво ми разказа вятърът” и в X Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. В концерта със свои изпълнения ще се включат талантливите малки певци от: Вокална формация от детски хор „Милка Стоева” – гр. Бургас с диригент Мариета Секлемова, Детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен както и талантливите малки балерини от балет „Барби” – Сливен.

В Националния литературен конкурс се включиха над 840 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи, в категориите поезия и проза, са наградени 40 млади творци. Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените участници в конкурса са издадени в сборник с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

В X Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои се включиха над 200 деца от цялата страна на възраст от 7 до 15г. Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените участници в конкурса са изложени на във фоайето на ДТ „Стефан Киров”. Наградите за двата конкурса са осигурени от РБ “Сава Доброплодни“ и спомоществователи на фестивала.

Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди /таблети/ за отличените с първа награда във втора и трета възрастова група в двата конкурса.

От 11:30ч., на откритата сцена на фестивала на бул. „Цар Освободител” 1, ще започне представлението „Дядо вади ряпа” на ДКТ „Константин Величков“ - гр. Пазарджик. /Драматизация и постановка: Мариета Ангелова – Марионета; Сценография: Недко Данев и Красимир Василев; Кукли: Недко Данев; Музика: Петко Манчев; Участват: Радост Кожухарова, Захаринка Терзиева, Александър Братоев, Пламен Павлов./

Фестивалът ще бъде закрит със заключителен концерт от 12:30ч. на откритата сцена. В него със свои изпълнения ще се изявят децата от Вокална формация от детски хор „Милка Стоева”- гр. Бургас с диригент Мариета Секлемова, солистите Деница Атанасова, Мария Апостолова и Мариам Янакиева от Вокално студио „Усмивка” – гр.Сливен с ръководител Мария Желева и танцьори от Школа за спортни танци към НУ „Васил Левски” - Сливен към КСТ „Туида” с треньор Йовита Пенчева.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!