Обратно към категорията

По-леки присъди за нападатели на таксиметров шофьор

Добавено на: 03.03.2022 11:22
Снимки: архив
   

Бургаският апелативен съд намали наполовина присъдите на двама младежи, нападнали таксиметровия шофьор Апостол Вълчев от Ямбол, научи 999. С решение от 2 март наложената на Симеон Милков от Ямболския окръжен съд присъда от 16 години лишаване от свобода е намалено на 8 години, а на съучастника му Костадин Стоянов наказанието от 6 години при първоначален строг режим е заменено с 2 години и 4 месеца при първоначален общ режим.

Делото се разгледа за втори път от въззивната инстанция, след като на 1 март 2021 г. Върховният касационен съд отмени решението на Апелативен съд Бургас и върна делото за ново разглеждане от друг състав.

Сегашният тричленен състав прие за безспорно доказано, че Симеон Милков и Костадин Стоянов са се уговорили да нападнат и ограбят таксиметров шофьор, като за целта са се подготвили с газов пистолет, преработена за патрони пневматична пушка и нож. Но даде вяра на показанията на Стоянов, че уговорката е била само да сплашат водача, а не да го убиват.

Престъплението бе извършено на 11 декември 2017 г. Пострадалият Апостол Вълчев е получил „огнестрелно нараняване на гръдния кош, което му е причинило нараняване, проникващо в гръдната кухина, изразяващо се с чуждо тяло в гръдната кухина, както и нарушаване целостта на диафрагмения купол в ляво, което представлява нараняване, проникващо в коремната кухина. От това нараняване на пострадалия е причинено и увреждане на белия дроб, кръвоизливът в гръдната кухина и навлизането на свободен въздух в гръдната кухина, които както поотделно, така и в съвкупност, са му причинили разстройство на здравето, временно опасно за живота“, се посочва в решението. Магистратите обаче допълват: „Независимо, че нараняването е в област, където се намират жизненоважни органи и системи, то подсъдимите не са целели причиняване на смъртта на пострадалия, умъртвяването му. Пострадалият след прострелването е бил в съзнание и в състояние да извършва активни и целенасочени движения, като вещите лица по изготвената комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза и допълнителна такава, уточняват при изслушването си в проведеното въззивно съдебно следствие, че състоянието му се е влошавало в рамките на часове, през което време е могъл и е потърсил своевременно медицинска помощ, като такава му е оказана“.

Това са мотивите на апелативните съдии да преквалифицират престъплението от грабеж, придружен с опит за убийство в грабеж, придружен със средна телесна повреда и да намалят наложените от Ямболския Окръжен съд присъди.

Решението от 2 март не е окончателно, а подлежи отново на обжалване пред Върховния касационен съд.

Припомняме, че таксиметровите шофьори от Ямбол няколкократно организираха протести, като настояха за гарантиране на сигурността им по време на работа и поискаха по-строги наказания за нападения, извършвани над тях от клиенти. Сега те отново са готови на протест.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!