Обратно към категорията

В. Ревански пред БНР: Собствениците на предприятията трябва да бъдат отговорни пред гражданите (звук)

Добавено на: 22.04.2020 17:35
   

На 21 април е подадена жалба до Районна прокуратура по повод замърсяването на река Тунджа с оцветени отпадни води на 16 април, четвъртък, в района на жилищен комплекс „Златен рог“, това каза Валентин Ревански- кмет на Община Ямбол за Радио Стара Загора.В. Ревански: След сигнал за замърсяване изпратихме екип на общината да констатира нарушението. Това според мен е рецидив с признак на престъпление.
Също така искам да отбележа, че когато служители на община Ямбол са констатирали нарушението, екипи на ВиК дружеството са взели проби от заустващия колектор в река Тунджа и от шахта в близост до предприятие „Миролио”. За това са имали и съмнението, че от там идва замърсяването, но докато не приключи разследването не може да бъде казано категорично кой е нарушителят.
И на двете места цвета на водата е бил еднакъв.
След жалбата, която беше внесена Районният прокурор инициира среща в Областната управа, тъй като там залата е по-голяма, за да бъдем по-разредени.
На нея присъстваха Районният и наблюдаващият прокурор, Областният управител, директорът на полицията, представител на ДАНС и директора на ВиК. Искам да им благодаря за бързата реакция.
Те са започнали разследване по случая.

Радио Стара Загора: Определено всички институции са заети с този случай. Кога се очаква отсрещната реакция, резултатът от жалбата и съответно тези проверки?

В.Ревански: Искам да допълня, че очакваме идването в Ямбол на директора на РИОСВ – Стара Загора, които реално са контролният орган. Те могат да санкционират нарушителите, редно е и дори задължително да вземат мерки и отношение по случая.
Аз съм разговарял с директора на РИОСВ – Ст. Загора и го очаквам тази седмица. Също така имах разговор и с директора на „Миролио”, който ми каза, че не са те източникът на замърсяването.
Аз лично като гражданин имам мнение, но заради длъжността която заемам, нямам право да го споделям.

Радио Стара Загора: Има ли административен механизъм, който може да се задвижи и да се предотвратят подобни моменти?

В. Ревански: Вчера коментирахме това. Разбрахме се с директора на ВиК – Ямбол, което може да взема такива проби, като контролен орган. Това ще се случва не, както досега по 2 пъти месечно, а ще вземат по 2 пъти седмично проби.

Радио Стара Загора: Т.е. ще можете своевременно да индикирате заинтересованите институции.

В. Ревански: Аз съм убеден, че предприятията, които замърсяват, ако използват по предназначение и поддържат в добро техническо състояние пречиствателните съоръжения и ако са отговорни хора, за каквито твърдят че са, такова замърсяване на реката няма да има.
Всички основни предприятия, за които имаме съмнение,
имат пречиствателни съоръжения и трябва да ги поддържат в изправност, да използват необходимите консумативи, за да се пречиства водата, а не да се спестява от това.
Ако не пестят и всеки си върши работата, в града и в река Тунджа няма да има такива замърсявания.
Затова хората, собствениците на предприятията трябва да бъдат отговорни.
Най-вече се радвам, че в случая имаше граждански натиск, имаше много сериозна реакция в социалните мрежи. Призовавам гражданите да бъдат будни и да следят за такива нередности.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!