Обратно към категорията

По-строги мерки срещу разпространението на корона-инфекцията в Ямболска област

Добавено на: 14.10.2021 16:18
   

По-сериозни ограничителни мерки се въвеждат в Ямбол и областта. Това реши Областният Медицински съвет, който се събра в Областната управа, след като стана ясно, че областта е на прага на тъмночервената зона на заболели с Covid 19.

От понеделник, 18 октомври, училищата в градовете Ямбол, Елхово, Болярово и Стралджа преминават на ротационно обучение. Присъствено там ще продължат да учат децата от I до IV клас, както и учениците от VII, VIII и XII клас, заради необходимостта от подготовка за матури и изпити от националното външно оценяване. Останалите випуски ще редуват дистанционно и присъствено обучение на всеки две седмици.

Училищата по селата продължават да учат присъствено, там няма голямо струпване на ученици. Те ще преминават в дистанционна форма по решение на директорите, ако има над 10% заболели.

Детските градини и яслите остават отворени, но със строг контрол при сутрешния филтър.

Прекратяват се масовите обществени прояви, конференции, обучения, изложения, масовите спортни прояви. Изключение се прави само за събития, включени в годишния спортен календар, но без публика.

Прекратява се присъственото обучение в езикови и образователни центрове, танцови школи, затварят се детските центрове, пенсионерски клубове и дневните центрове за възрастни.

Кина, театри, галерии, музеи и фитнес зали ще работят с 30 % капацитет.

Търговските и административни обекти, предоставящи услуги на граждани, трябва да осигурят по 8 кв. метра свободни за всеки свой клиент. 

Заведенията за хранене остават да работят при досегашния режим – с работно време до 23.00 часа и необходимото разстояние между масите.

Новите ограничителни мерки влизат в сила от 16 октомври след заповед на директора на РЗИ Ямбол.

489 на 100 000 души е общата заболеваемост в Ямболска област за последните 14 дни. Към 14 октомври активните случаи с корона-инфекция в областта са 932, 117 пациенти са в болници, а 815 - на домашно лечение.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!