Обратно към категорията

11 сватбари в болница заради хранително натравяне

Добавено на: 15.10.2019 09:02
   

Домашно приготвената храна може да бъде и опасна, ако не е съхранявана правилно.

11 сватбари от твърдишкото село Бяла паланка са потърсили медицинска помощ с хранително заболяване на 29 септември т.г., съобщават от Министерството на здравеопазването.

Петима от заболелите са хоспитализирани с гастроинтестинални оплаквания, а останалите са лекувани амбулаторно. В хода на проведеното проучване от екип от РЗИ-Сливен и Областна дирекция по безопасност на храните-Сливен е установено, че на тържеството са присъствали 500 души от пет населени места, консумирали домашно приготвена и неправилно съхранявана храна. На този етап няма информация за други заболели, но специалистите съветват да внимаваме как съхраняваме продуктите и приготвените ястия.

Петима бяха приети в Инфекциозното отделение на болница „Св. Пантелеймон“ в гр. Ямбол през юли с приемна диагноза хранително отравяне. Заболелите бяха членове на две съседски семейства, консумирали една и съща храна, приготвена от домашни продукти. При проведеното микробиологично изследване при всички етиологично е доказан причинител Стафилококус ауреус, който може да хванем от заразена храна.

Хранителните отравяния често се дължат на растеж на стафилококите в замърсения продукт. Оплакванията включват гадене, повръщане, диария и дехидратиране на организма. Симптомите са вследствие на отравянето с токсина, който отделят Staphylococcus aureus. Развиват се обикновено час до 6 след консумацията на храната. В този случай болните не са заразни, тъй като не токсинът, а бактериите се пренасят от човек на човек. Но пък непременно трябва да се потърси и лекарска помощ.

В 80% от случаите на навлизане на Staphylococcus aureus в кръвта, без да е приложено лечение, завършват фатално.

Хранителното отравяне, причинено от поглъщане на стафилококовия токсин в храна, преминава за няколко дни.

Добрата лична хигиена, честото миене на ръце е основна превантивна мярка. Храната следва да се следи за срок на годност, правилно съхранение и сертифициран производител.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!