Обратно към категорията

111 години празнува ямболската улица "Независима България"

Добавено на: 22.09.2022 13:38
Снимки: архивна
   

В България почти всеки по-голям град има улица "22 септември" или "Независимост", посветени на едно от най-големите исторически събития в страната през 1908 г. В Ямбол, обаче, се намира единствената улица, кръстена „Независима България“.
Оказва се, че улицата си има годишнина. Изградена е през 1911 година. Получава своето име през далечната 1924 година, по случай 16-тата година от обявяването на Независимостта на страната ни. Дотогава улицата не е имала име, тъй като се е намирала в самите покрайнини на града. Две години по- късно - през 1926 година, тук са регистрирани и първите четиринайсет семейства, информират от общината Ямбол. Тържественото отбелязване на Независимостта на България е преустановено след 1944 година, а възстановяването му е през 1998 година.
Интересен факт е, че по време на социализма името на улицата не е променяно и демократичните промени я заварват с това име. Миналата година община Ямбол направи основен ремонт на улица „Независима България“, като беше подменена тротоарната настилка и се изградиха нови зони за паркиране на автомобили с 66 допълнителни паркоместа, а зелените площи пред бл. 2 и бл.4 бяха облагородени.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!