Обратно към категорията

1232-ма са имениците в Ямбол на Игнажден

Добавено на: 20.12.2023 09:01
   

Община Ямбол отправи специален поздрав към всички именици на Игнажден. Днес в Ямбол празнуват 1232 души, сред които 694 мъже и 538 жени. 

Най-разпространеното име сред господата е Пламен – 538 празнуващи, следвано от Светослав-89, Огнян-41, Искрен-18, Игнат-7 и Игнатий-1.

При дамите името Светла е най-често срещано – 194 именички. Следват имената Пламена-177, Светлана-142, Светослава-15 и Искра-10.

На 20 декември православната църква почита Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов. 

Най-характерен за празника е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако "сполезът" е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на Новата година. Официално, от астрономическа гледна точка, датата на зимата започва тази година в петък, 22 декември 2023 г. Това е най-краткият ден в годината. По-точно, на този ден слънцето е на най-ниското си ниво през годината. Това астрономическо събитие може да се обясни с наклона на оста на въртене на Земята спрямо равнината на нейната орбита.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!