Обратно към категорията

16 села в Сливенската епархия, Нова Загора и Твърдица имат храмов празник

Добавено на: 14.10.2020 07:38
Снимки: Радио 999 - църква Веселиново
   

На Петковден – 14 октомври, църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка. Имен ден празнуват Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

16 са храмовете в Сливенската епархия, които носят името на света Петка. Днес е храмовият празник на селата Веселиново, Роза, Калчево, и Меден Кладенец в община Тунджа, на Палаузово в община Стралджа, на тополовградското село Доброселец, на Горно Александрово, Трапоклово и Кермен, на Полски извор, Горно езерово, Момина църква и Рудник, на Орлинци и Завет. Името на света Петка носи манастирът в село Сотиря.

162-рата си годишнина отбелязва и новозагорският храм “Света Петка Българска”. 14 октомври е празник на Нова Загора и на Твърдица, където също има храм „Света Петка“ още от Възраждането.

Началото на празника и в двата града ще започне със Света литургия, общинските съвети ще проведат тържествени сесии. В 11.30 часа на площад "Свобода" в Твърдица ще започне концерт. В Нова Загора жителите и гостите на града могат да посетят концерт на Тони Дачева от 19 часа пред читалището "Д.П.Сивков-1870".

Петковден е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата.

Според поверията на предците ни, ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място - зимата ще е тежка и снежна.

В народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните, закрилник на дома и на семейството.

Дните от Петковден до Димитровден имат митичен смисъл съответстващ на Мръсните Погани дни. Тези дванадесет дни наричани още "вълче или вампирско погано" представляват сакрална граница между старата и новата година. В тези дни чудати и отвъдни същества бродят по човешките земи и светът е по-хаотичен и опасен.

Денят празнуват и овчарите – на Петковден те пускат кочовете при овцете, след което на овчаря се носи дар баница.

На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият, наречен „Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца.

На масата ни на Петковден е хубаво да присъства: гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!