Обратно към категорията

18 юли 1331 г.: Ямбол най-после става трайно българско владение

   

18 юли 1331 г.: Ямбол най-после става трайно българско владение

Малцина знаят, че 18 юли е паметен за Ямбол още от времето на Втората българска държава. След смъртта на Михаил Шишман градът е няколкократно опустошаван и само за година на два пъти е завладяван от византийците. 
През лятото на 1331 г., възползвайки се от бунта, предизвикан от видинския болярин Белаур, византийският император Андроник III отново нахлува в България с цел да си възвърне крепостите на юг от Стара планина и най-вече Анхиало. Повече притеснен за бунтовете край Дунав, цар Иван Александър започва преговори и на 17 юли се стига до споразумение Византия да отстъпи на България Диампол (Ямбол) в замяна на Анхиало. Няколко часа по-късно, обаче, в българския лагер пристигат наемниците-татари, извикани от Иван Александър и българският цар решава да атакува. Постига победа. След нея византийският император е принуден да признае правото на българите да владеят градовете Диамбол-Ямбол, Сливен, Лардея, Берое, Месемврия, Анхиало, Скафида, Созопол, Русокастро и др. 
Така от лятото на 1331 г. Ямбол става трайно българско владение и споделя в по-нататъшната си история съдбата на Търновското царство.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#3 ЯМБОЛЛИЯ 19.07.2019 06:31

Филип Македонски след завладяването на КАБИЛЕ,присъединява тракийското селище на мястото на Механотехникума към него.През римско време римските вили са свързвали КАБИЛЕ с Кринчовица,което е в ЯМБОЛ. Когато е унищожено КАБИЛЕ,населението забягва главно в днешният ЯМБОЛ.Разстоянието от центъра на античния град КАБИЛЕ,до центъра на Ямболската крепост направо е 7км и 200 метра.Тъй,че приемник на КАБИЛЕ е ЯМБОЛ,а не КАРНОБАТ или КАСПИЧАН.


#2 Страхил 18.07.2019 17:45

"Той е приемник на КАБИЛЕ " Като не знаеш чети, а не ръси глупости. От къде се пръкнахте такива! С гордост да демонстрирате невежеството си. Нищо общо нямат двете населени места.

 

 

#1 ЯМБОЛЛИЯ 18.07.2019 09:34

ЯМБОЛ не е собственост на никой.Той е приемник на КАБИЛЕ . За хиляди години е сменил много зарства и държави.Държавите са временни,ЯМБОЛ е вечен!!!


Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!