Обратно към категорията

На 24 октомври е откриването на първия по рода си Паметник на ямболските учители – народни будители

Добавено на: 20.10.2023 14:51
   

Паметник на ямболските учители – народни будители ще бъде тържествено открит на 24 октомври в Ямбол. Монументът е монтиран на площад „Страшимир Кринчев“ в най-стария квартал на града „Каргона“.

Мястото е избрано не случайно. Точно в „Каргона“ през 1805 г. Хаджи Неофит открива първото постоянно българско училище, през 1857 г. Добри Чинтулов въвежда взаимноучителната метода и поставя основите на светското училище в града, а през 1856 г. възниква и Първото девическо училище.

Квартал „Каргона“ дава и първите учители-народни будители на Ямбол – като Ради Колесов, Анка Александрова, Атанас Кожухаров, Димитър Хаджииванов, Костаки Попович, създател и настоятел на Българското книжовно дружество, Васил Попович, Иван и Стилияна Параскевови, първия професор по педагогика в България Петър Нойков и много други будни ямболлии.

Средствата за отливането на паметника са дарени от гражданин на Ямбол, а изработката е дело на директора на художествена галерия „Жорж Папазов“, скулптора Петко Йорданов.

Община Ямбол отправя покана към всички граждани да се включат в тържествената церемония, която ще започне в 10:45 часа с изпълнението на патриотични и възрожденски песни от Духовия оркестър към НЧ „Съгласие-1862“ с ръководител Васил Шейтанов.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!