Обратно към категорията

2838 мъже и 1232 жени празнуват имен ден в Ямбол днес

Добавено на: 26.10.2020 11:25
   

Днес е Димитровден. На 26 октомври православните християни почитат паметта на Свети Великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец. Празникът е един от най-тачените в народната традиция и се свързва с представата за начало на зимата. Българският народ нарича светеца Свети Димитър.

Той е роден през 3 век в един от най-големите градове на Римската империя - Солун, а баща му бил тогавашният градоначалник. Император Максимиан Херкул поверил този пост на Димитър след смъртта на баща му. Като управител на Солун Димитрий открито изповядвал християнската вяра, вместо да преследва християните. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърлил в тъмница през 306 година след Христа. Преди да бъде осъден, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Християнската църква го провъзгласила за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започнали да го почитат като покровител на града.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и на гроба на Свети Димитър в Солун бил построен малък храм. При него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика, от които потекло благовонно миро. За мироточивите му мощи се говори в паметници от десети век. Затова го наричат Мироточиви или Мироточец.

Свети Димитър е считан за покровител на династията на Асеневци. Болярите Асен Белгун, Теодор Петър и Йоаница /Калоян/ възстановяват българската държавност в Търново на Димитровден през 1185 година, след като получават в дар чудотворната икона на светеца от неговия град Солун, който е превзет от норманите. Оттогава ромеи и българи си оспорвали небесното закрилничество на Свети Димитър през цялото Средновековие.

Светецът е закрилник на строителите. Днес празнуват архитектите, проектантите, строителните инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството.

Професионален празник имат и ковачите, техниците, инженерите и металурзите. На 26 октомври празника си отбелязват градовете Сливен, Видин и Айтос.

Димитровден е сред най-почитаните празници в годината и заради многото именици. В момента това е третото по популярност мъжко име в България (след Георги и Иван) и само мъжете, които го носят, са над 115 хиляди.

Според народните представи Свети Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Свети Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки – „Дойде ли Димитър, идва и снегът“, гласи народната поговорка.

В Ямбол днес празнуват 4 070 именици. Жените са 1 232, а мъжете – 2 838. Популярното мъжко име Димитър носят 2199 ямболци, следват господата с име Митко - 352, Диян -162, Диан -122, Драго-3.

Сред дамите най-многобройни са тези с името Диана – 464, следват жените с име Митка - 233, Димитрина - 213, Дияна - 119, Димка - 102, Митра - 36, Мита - 24,

Димана - 20, Димитрия - 10, Дима - 7, Деметра - 2, Драга – 2.

Да са живи и здрави имениците, да се свети името им!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!