Обратно към категорията

66 именици празнуват на Благовещение в Ямбол

Добавено на: 25.03.2021 14:49
   

Днес е Благовещение, един от най-светлите християнски празници, известен в българския обреден календар като Благовец и „половин Великден“. Дева Мария получава на този ден благата вест от Архангел Гавриил, че ще роди Спасителя на човечеството - Божия Син Иисус Христос.

На Благовещение църквата позволява да се яде риба, въпреки че празникът е по време на Великия пост. В България е прието на трапезата да присъства шарена пита и ястие от коприва, спанак или киселец. Вярва се, че с приемането на зелената храна, символ на настъпващата пролет, в човека ще потече нова кръв.

Старите българи вярвали, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите - господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си. На Благовец ритуално прогонвали влечугите с викове: „Бягайте, змии и гущери!“.

На Благовещение се отдава почит на майката и грижата ѝ към децата.

В Ямбол днес празнуват 66 именици. Жените са 37 на брой, а мъжете – 29. Най-многобройни са дамите, носещи името на първата жена в Библията – Ева – 25, следвани от Блага – 8. Четири именици се казват Евангелина – 4.

Най-многобройни са празнуващите с името Благовест – 23, след това са мъжете, наречени Благой – 5. Един именик в Ямбол се казва Вангел.

Нека бъдат здрави и щастливи през цялата година!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!