Обратно към категорията

7279 души напускат Ямбол и тръгват към Бесарабия след въстанието в Тракия през 1829 г.

   

7279 души напускат Ямбол и тръгват към Бесарабия след въстанието в Тракия през 1829 г.

Знаете ли, че Ямбол, Сливен, Нова Загора и селата около тях са били освободени и са имали временно руско управление още през юли 1829 г.? Руските войски навлизат в България, след като през декември 1827 г. турският султан отменя всички предишни руско-турски договори и провъзгласява свещена война против Русия.
Редом с руските войски се бият и четниците на ямболлите Георги Гарабчи войвода, Будак Стоян войвода, Георги Мамарчев от Котел, Петър Бояджиолу, Кичук Тодор, Злати Бакърджиолу, Тодор Кършеолу и други от Сливен. Те изтласкват турските войски и установяват временно руско управление в Ямбол, Сливен, Нова Загора. За няколко месеца местното население тук се радва на свободата. До подписването на Одринския мирен договор от септември 1829 г., обаче, чрез  който Русия се задоволява с териториални придобивки в делтата на Дунав и в Кавказ и се съгласява османското присъствие на Балканите да остане. 
По време на преселението от 1829 г., известно като втория поток, 7279 души напускат Ямбол и се отправят към Бесарабия. Заедно с градското население, родните си огнища напуснали и българи от Болярово, Голямо Шарково, Бояджик, Дервент, Малък Манастир, Зимница, Малко Шарково, Голям манастир, Мамарчево, Сламино, Камен връх, Ботево и др. Българският елемент в околията намалял катастрофално. Според архивен турски документ, от някогашните 300 къщи българи в Ямбол останали само 25 къщи.
Сред хората, които зарязват имотите си тук и потеглят пешком към Бесарабия, са и предците на Владимир Магла. Инициаторът на пешеходния поход „По пътя на дедите ни“, който тръгна тази сутрин от село Ботево в община Тунджа.  Владимир Магла, е роден в северното бесарабско село Троица, Леовски район в Молдова, което е с преобладаващо българско население. Но корените му са точно от Ботево. 
Заедно с Магла, млади бесарабски българи от молдовските населени места Троица, Тараклия, Кишинев и Дубъсари ще преминат пеша 515 км през България и Молдова. 
Ентусиастите тръгнаха днес от тунджанското село Ботево към Нова и Стара Загора, ще се поклонят на паметника Шипка, ще посетят Габрово, Велико Търново, Дряновския и Преображенския манастир. Маршрутът преминава още през градовете Бяла, Русе и Силистра и завършва в областта Тараклия в Молдова, населена масово с бесарабски българи.
Трасето, което бесарабските българи възнамеряват да преминат, е повторение на маршрута, изминат от техните предци преди 200 години по време на турското робство. Очаква се походът да завърши на 8 юли.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!