Обратно към категорията

77 пълнолетни ямболлийки празнуват имен ден днес

Добавено на: 26.03.2020 09:04
   

77 пълнолетни жени в Ямбол носят името Габриела и имат имен ден днес.

Габриела е име, разновидност на Гавраил, което означава „Високо поставен ангел“, тоест ангел, който стои близо до бога. Означава също и „Божия крепост“. Името е разпространено предимно в Италия, Испания, Португалия, Франция и Великобритания. В България се използва предимно умалителното име Габи.

На 26 март всички носещи името Габриела, Габриел, Габи, Гавраил, Гавраила празнуват имен ден, както и на Гергьовден, Цветница и 28 февруари (това е заради многото значения на името).

Името се свързва с това на архангел Гавраил-един от приближените до Бог архангели. Именно Гавраил е изпратен при Светата Дева Мария да и съобщи благата вест, че тя ще роди Исус Христос.

А на днешния ден православната църква отбелязва Събор на свети архангел Михаил - в църковните песни на този ден още отзвучава радостта на Благовещението.

Църквата празнува св. архангел Гавриил два пъти в годината: на 26 март и на 13 юли.

В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Западноевропейският рицарски епос използва служението на архангел Гавраил като вестител в контекста на идеята за теократична държава, тоест държава, в която държавният глава е и глава на църквата и има неограничена власт, като градът-държава Ватикан, кралство Саудитска Арабия и т.н.

В "Песен за Роланд" архангелът възвещава на римския император Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защитава християните в целия свят.

Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена почит и прославят архангел Михаил като ангел, който продиктувал на Мохамед "предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах" - Корана.

В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете ("Песахим" и "Сан хедрин"). В апокрифната "Книга на Енох" архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват.

На 13 юли пък се възпоменават всички явявания на архангел Гавриил в Стария и Новия Завет - най-вече явяването му на пророк Захария и вестта за раждането на св. Йоан Предтеча, а особено благовещението на св. Богородица.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!