Обратно към категорията

774 души празнуват на Илинден в Ямбол

Добавено на: 20.07.2021 11:02
   

Българската православна църква почита днес паметта на Свети пророк Илия, живял през девети век преди Христа. За него е писано в Стария завет, Новия завет, Талмуда и Корана, той е герой от фолклора на различни народи, включително и българския.

Пророк Илия се появява, за да върне еврейския народ към Бог, увлякъл се по идолопоклонство под влияние на Йезавел, съпругата на цар Ахаав.

Произходът му е неизвестен. Името му означава „Моят Бог е Яхве“ и е олицетворение на борбата му с култа към езическото финикийско божество Ваал. Характерното за Илия е, че проповядва и изобличава дръзко и безстрашно. Християнската църква го нарича „пророк и предсказател на великите Божи дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Свети пророк Илия и древният пророк Енох са единствените хора, които са взети живи на Небето и не са умирали физически.

Светецът е много почитан от християни, евреи и мюсюлмани.

В Ямбол на Илинден празнуват 774 именици - 591 мъже и 183 жени. Сред дамите най-разпространеното име е Илияна – 100 празнуващи, следват Илиана – 41, Лина – 23, Илина – 10, Илка – 8, Илинка – 1.

Честит празник на всички! Със здраве и достойнство да си носят името!


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!